OUG 73 pentru completarea OUG nr.132/2020 privind masuri de sprijin destinate salariatilor si angajatorilor in contextul situatiei epidemiologice determinate de raspandirea coronavirusului SARS-CoV-2, precum si pentru stimularea cresterii ocuparii fortei de munca a fost publicata in Monitorul Oficial (Partea I) nr.536 din data de 31 mai 2022.
Mecanismul Kuzarbeit, prin care angajatorii pot reduce timpul de lucru al salariatilor, ca urmare a scaderii activitatii, si pot primi 75% din salariul de baza al angajatilor aferent orelor de reducere a programului, va putea fi solicitat pana la finalul anului.
Datorita unei modificari importante privind motivul scaderii activitatii, mecanismul va putea fi accesat de mai multe firme.
Astfel, OUG 73/2022 prelungeste prevederile din OUG 132/2020 legate de mecanismul Kurzarbeit si cele referitoare la indemnizatia pentru activitate redusa pentru persoanele fizice autorizate, dupa data de 8 iunie, dar nu mai tarziu de 31 decembrie 2022.
O alta schimbare adusa de OUG 73/2022 este ca motivul accesarii mecanismului va putea fi si scaderea productiei cu cel putin 10%, in comparatie cu doar scaderea cifrei de afaceri, cum a fost prevazut initial in OUG 132. Concret, si angajatorii pentru care productia realizata in luna pentru care solicita aplicarea masurii s-a diminuat cu cel putin 10%, fata de aceeasi luna din 2019 sau fata de media lunara a productiei realizate in 2019 vor putea cere acest ajutor de la stat.
Pentru cei infiintati in perioada 1 ianuarie – 15 martie 2020 si care au cel putin un angajat, diminuarea productiei se raporteaza la cifrele din luna anterioara aplicarii Kurzarbeit.
Potrivit notei de fundamentare, prelungirea valabilitatii acestei masuri se bazeaza pe faptul ca activitatea economica si-a temperat rata de crestere, din cauza sincopelor in lanturile internationale de productie, pe langa incertitudinile si riscurile provocate de razboiul din Ucraina si a sanctiunilor impuse Rusiei.
Este important de mentionat faptul ca angajatorii care acceseaza deja mecanismul vor depune aceleasi documente, insa declaratia pe propria raspundere urmeaza sa fie modificata in mai putin de doua saptamani de la publicarea OUG 73/2022, de catre Ministerul Muncii prin ordin, pentru ca si situatia scaderii productiei sa fie inclusa.
Astfel, societatile care nu au putut accesa pana acum mecanismul, trebuie sa urmeze urmatoarea procedura pentru accesarea mecanismului:
- reducerea timpului de lucru de cel mult 80% din durata zilnica, saptamanala sau lunara a salariatilor trebuie sa se faca, printr-o decizie, cu cel putin cinci zile inainte de aplicarea efectiva;
- masura trebuie sa vizeze cel putin 10% din numarul de salariati ai unitatii;
- reducerea activitatii este justificata de o diminuare a productiei realizate in luna pentru care se solicita aplicarea masurii sau, cel mult, din luna dinaintea lunii anterioare acesteia, cu cel putin 10% fata de luna similara sau fata de media lunara a productiei din 2019.
Ulterior, angajatorii trebuie sa depuna urmatoarele documente la agentiile teritoriale de ocupare a fortei de munca:
- copie a deciziei privind reducerea timpului de lucru si dovada aducerii acesteia la cunostinta salariatilor;
- declaratia pe propria raspundere a angajatorului (forma urmeaza sa fie actualizata in curand);
- copia acordului incheiat cu organizatiile sindicale sau, dupa caz, dovada informarii salariatilor, acolo unde nu exista organizatie sindicala;
- lista persoanelor care urmeaza sa beneficieze de indemnizatia Kurzarbeit;
- copie a documentelor de plata a salariilor, cu evidentierea platii indemnizatiei.
Teoretic, functionarea mecanismului a ramas aceeasi: angajatorul plateste indemnizatia de 75% aferenta orelor de munca reduse, din bugetul de cheltuieli de personal, impreuna cu salariul in cuatum de 100% pentru orele muncite efectiv de salariat la data acordarii salariului.
Ulterior, pana la data de 25 ale lunii pentru plata indemnizatiei din luna anterioara, angajatorul va depune la agentiile teritoriale de munca documentele mentionate mai sus.
In conditiile in care documentele sunt corecte, agentiile emit in cel mult cinci zile o decizie de decontare, urmand ca indemnizatia sa fie transferata in conturile bancare deschise de angajatori.
Pentru salariile si indemnizatiile acordate salariatilor pe durata aplicarii Kurzarbeit, angajatorii datoreaza contributia asiguratorie de munca si trebuie sa retina impozitul pe venit si contributiile sociale obligatorii.
Mecanismul nu poate fi accesat de institutiile publice, angajatorii care se afla in faliment, dizolvare, lichidare sau care au activitatile suspendate sau angajatorii care sunt inregistrati in juridictii necooperante in scopuri fiscale.
Reamintim faptul ca amenzile pentru cei care cheama la munca salariatii carora li s-a redus timpul de munca si pentru care au cerut indemnizatia Kurzarbeit, inclusiv prestarea se activitate in telemunca sau munca la domiciliu in interesul angajatorului, sunt similare cele aplicate pentru munca nedeclarata si incep de la 20.000 lei, putand ajunge pana la 200.000 lei.
Baza legala:
- OUG 132/2020 privind masuri de sprijin destinate salariatilor si angajatorilor in contextul situatiei epidemiologice determinate de raspandirea coronavirusului SARS-CoV-2, precum si pentru stimularea cresterii ocuparii fortei de munca;
- OUG 73/2022 pentru completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 132/2020 privind masuri de sprijin destinate salariatilor si angajatorilor in contextul situatiei epidemiologice determinate de raspandirea coronavirusului SARS-CoV-2, precum si pentru stimularea cresterii ocuparii fortei de munca;
- Nota de fundamentare care a insotit OUG 73/2022 in faza de proiect.