Situatie: O societate ABC SRL, microintreprindere, cu sediul in Romania si infiintata in anul 2018, are asociat unic o persoana juridica cu sediul in Germania. Persoana juridica nerezidenta detine 100% parti sociale. ABC SRL intentioneaza sa distribuie dividende catre PJ neerzidenta.
Care este tratamentul fiscal al distribuirii de dividende? Este societatea din Romania scutita de impozitul de dividende?
Solutie:
Conform art. 223 alin.(1) lit. a) din Codul fiscal, veniturile de natura dividendelor realizate de catre un nerezident, fac obiectul impunerii in Romania iar, potrivit art. 224 alin. (4) lit. b), cota aplicabila este de 5%.
Conform art.224 alin.(5), impozitul se calculeaza, respectiv se retine in momentul platii venitului, se declara si se plateste la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care s-a platit venitul. Impozitul se calculeaza, se retine, se declara si se plateste, in lei, la bugetul de stat, la cursul de schimb al pietei valutare comunicat de Banca Nationala a Romaniei, pentru ziua in care se efectueaza plata venitului catre nerezidenti.
Impozitul pe dividende se declara in D100 pana la data de 25 a lunii urmatoare celei in care este retinut si in D207 pana in ultima zi a lunii februarie inclusiv a anului curent pentru anul expirat.
Tinand cont ca firma nerezidenta, in calitate de beneficiara a veniturilor din dividende intra intr-un raport juridic fiscal cu autoritatile fiscale din Romania, aceasta trebuie sa se inregistreze fiscal pentru a primi codul de identificare fiscala, conform art.82 alin.(1) lit.a) din Codul de procedura fiscala:
“Art. 82: Obligatia de inregistrare fiscala
(1) Orice persoana sau entitate care este subiect intr-un raport juridic fiscal se inregistreaza fiscal primind un cod de identificare fiscala. Codul de identificare fiscala este:
- a) pentru persoanele juridice, precum si pentru asocieri si alte entitati fara personalitate juridica, cu exceptia celor prevazute la lit. b), codul de inregistrare fiscala atribuit de organul fiscal;
(3) Prin exceptie de la dispozitiile art. 18 alin. (1), pentru persoanele fizice prevazute la alin. (1) lit. e), precum si pentru persoanele juridice nerezidente, care realizeaza numai venituri supuse regulilor de impunere la sursa, iar impozitul retinut este final, atribuirea codului de identificare fiscala se poate face de organul fiscal, la solicitarea platitorului de venit.”
Mentionam ca inregistrarea fiscala si atribuirea codului de identificare fiscala se poate face si la solicitarea societatii romanesti in calitate de platitor de venit conform art. 82 alin.(3) din Codul de procedura fiscala.
In acest caz, societatea din Romania va depune pentru inregistrarea fiscala a societatii nerezidente formularul 015 Declaratie de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni/Declaratie de radiere pentru contribuabilii nerezidenti care nu au sediu permanent in Romania.
Precizam ca, potrivit Conventiei de evitare a dublei impunerii incheiate cu Germania, impozitul pe dividende este in cota de 5%, astfel ca societatea nu trebuie sa prezinte certificatul de rezidenta fiscala, avand in vedere ca se aplica aceeasi cota de impozit ca si in legislatia romaneasca.
Precizam faptul ca, in anumite conditii, asa cum sunt enumerate la art. 229 lit.c) din Codul fiscal se poate aplica scutirea de impozit pentru dividendele primite de persoane juridice nerezidente.
Insa, in situatia societatii ABC SRL, nu se poata aplica scutirea de impozit, intrucat conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca rezidentul care plateste dividendele precizate la art. 229 lit. c) pct. 3 sunt:
- rezidentul care plateste dividendul indeplineste cumulativ urmatoarele conditii:
(i) are una dintre urmatoarele forme de organizare: societate pe actiuni, societate in comandita pe actiuni, societate cu raspundere limitata, societate in nume colectiv, societate in comandita simpla sau este prevazuta in anexa nr. 1 la titlul II si, in temeiul unei conventii privind evitarea dublei impuneri incheiate cu un stat tert, nu se considera ca este rezidenta in scopul impunerii in afara Uniunii Europene;
(ii) plateste impozit pe profit, potrivit prevederilor titlului II, fara posibilitatea unei optiuni sau exceptari, sau un alt impozit care substituie impozitul pe profit, in conformitate cu legislatia nationala;
Prin urmare, avand in vedere ca societatea ABC SRL este platitoare de impozit pe veniturile microintreprinderilor, aceasta nu poate aplica scutirea prevazuta la art.229 din Codul fiscal.
Baza legala:
– Codul Fiscal (aprobat prin Legea nr.227/2015, publicata in MO nr.688 din 10.09.2015), cu modificarile si completarile ulterioare;
– Codul de Procedura Fiscala (aprobat prin Legea nr.207/2015, publicata in MO nr.547 din23.07.2015), cu modificarile si completarile ulterioare;
– Normele Metodologice de aplicare a Codului Fiscal (aprobate prin HG nr.1/2016).