Legea nr.135/2022 pentru modificarea şi completarea unor acte normative a fost publicată în Monitorul Oficial (Partea I) nr. 489 din data de 17 mai 2022.
Conform prevederilor acesteia, angajatorii din domeniul agriculturii şi din cel al industriei alimentare vor plăti, în perioada iunie 2022 – decembrie 2028, un salariu minim brut diferenţiat, în valoare de 3.000 lei, dar vor datora taxe salariale reduse, similar cu domeniul construcţiilor.
Taxe salariale reduse sunt:
- scutirea de impozitul pe venit (în cota de 10%),
- scutirea de contribuţia la sănătate (în cota de 10%),
- reducerea contribuţiei la pensii (de la 25% la 21,25%, reducerea de 3,75% – partea care se virează la pensia privata) şi
- reducerea contribuţiei asiguratorii pentru munca (teoretic, de la 2,25% la 0,3375%) – această reducere a contribuţiei asiguratorie pentru muncă este inaplicabilă în domeniul construcţiilor, deoarece este nevoie de o schema de ajutor de stat pentru sustinerea sa şi este posibil să se întâmple la fel şi în cazul domeniilor agriculturii şi industriei alimentare.
Angajatorii vizaţi de prevederile de mai sus sunt cei care activează folosind următoarele coduri CAEN:
cod CAEN 01: agricultură, vânătoare şi servicii anexe:
011 cultivarea plantelor nepermanente;
012 cultivarea plantelor din culturi permanente;
013 cultivarea plantelor pentru înmulţire;
014 creşterea animalelor;
015 activităţi în ferme mixte (cultura vegetală combinată cu creşterea animalelor);
016 activităti auxiliare agriculturii şi activităţi după recoltare;
cod CAEN 10: industria alimentară.
Condiţiile de aplicare a facilităţilor:
- Angajatorii trebuie să realizeze o cifră de afaceri din activităţile mentionate mai sus, de cel puţin 80% din cifra de afaceri totală.
În cazul angajatorilor nou-înfiinţaţi, respectiv înregistraţi la registrul comerţului/înregistraţi fiscal începând cu luna iunie 2022, cifra de afaceri se calculează cumulat de la data înregistrării, inclusiv luna în care se aplica scutirea, iar pentru angajatorii existenţi la data de 1 iunie 2022 se consideră ca baza de calcul, cifra de afaceri realizata cumulat de la începutul anului, respectiv cumulat de la data înregistrării în cazul celor înregistraţi in perioada cuprinsă între inceputul anului si data de 1 iunie 2022, inclusiv luna în care se aplică scutirea.
Pentru angajatorii existenţi, la data de 1 ianuarie a fiecarui an ulterior datei de 1 iunie 2022, cifra de afaceri din activitatile menţionate mai sus se calculează cumulat pentru perioada corespunzatoare din anul curent, inclusiv luna în care se aplica scutirea.
Această cifră de afaceri se realizează pe bază de contract sau comandă şi acoperă manoperă, materiale, utilaje, transport, echipamente, dotări, precum şi alte activităţi auxiliare necesare activitaţilor menţionate anterior. Cifra de afaceri va cuprinde inclusiv producţia realizată şi nefacturată.
- Facilităţile se vor aplica la veniturile brute lunare încadrate între 3.000 si 30.000 de lei, dacă salariatii au normă întreagă de muncă.
Pentru sumele ce depăşesc 30.000 de lei pe lună se vor calcula şi plăti taxele salariale obişnuite.
Prevederile Legii 135/2022 se aplică începând cu veniturile aferente lunii iunie 2022, însă este nevoie şi de un ordin al Ministerului Finanţelor pentru a stabili procedura de implementare a noilor facilităţi fiscale.