Perioada verificată a fost: 01.01.2022 – 31.12.2022, impozit pe veniturile din activități independente și contribuții sociale.
Principalele constatări ale organelor de inspecție fiscală au fost:
Din analiza informațiilor din baza de date a ANAF și a documentelor de evidență contabilă puse la dispoziție de contribuabil, a rezultat că, în perioada ianuarie – decembrie 2022, contribuabilul a efectuat achiziții de la furnizorii din țară pe bază de facturi fiscale/carnete de comercializare și a valorificat către diverși clienți din țară pe baza facturilor fiscale emise în sistem informatic.
Din evidența contabilă întocmită și prezentată, a rezultat că în anul 2022, veniturile obținute și înregistrate au fost în sumă totală de x lei, iar cheltuielile înregistrate au fost în sumă de x lei, rezultând un venit net înregistrat în evidența contabilă în sumă de x lei.
Pentru anul fiscal 2022, contribuabilul nu a depus declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice. Astfel, s-a calculat impozit pe venit suplimentar în sumă de x lei, urmare nedeclarării veniturilor realizate și a impozitului pe venit datorat.
Deoarece contribuabilul verificat a realizat venituri impozabile în sumă de x lei, al căror cuantum este peste valoarea a 12 salarii minime brute pe țară, în vigoare la termenul la care trebuia depusă declarația, s-a stabilit, potrivit prevederilor art. 170, alin. (4) și art. 148, alin. (1) din Legea 227/2015 privind Codul fiscal, că agentul economic datorează suplimentar:
- contribuția de asigurări sociale de sănătate (CASS) în sumă de x lei, stabilită conform art. 170, alin. (1) din Legea 227/2015 privind Codul fiscal, și
- contribuția de asigurări sociale (CAS) în sumă de x lei.
Sursa: ANAF