Constatările în urma inspecției fiscale efectuate la o societate cu obiect de activitate „Fabricarea de articole confecționate din textile (cu excepția îmbrăcămintei și lenjeriei de corp)”

Obiect de activitate: Fabricarea de articole confecționate din textile (cu excepția îmbrăcămintei și lenjeriei de corp), cod CAEN 1392

Perioada verificată:

01.06.2016 – 31.12.2021: TVA

01.01.2016 – 31.12.2021: Impozit pe profit

Principalele constatări ale organelor de inspecție fiscală au fost:

Impozit pe profit

S.C. X S.R.L. a desfășurat activitate de producție și distribuție prelate auto, având ca principali furnizori și clienți societăți comerciale cu care se află în relații de afiliere, toate făcând parte din Grupul X.

Din analiza dosarului prețurilor de transfer, s-a constatat că pentru activitatea de producție în anii 2019 și 2020, indicatorul RRC este mai mic decât cuartila inferioară a intervalului de piață determinat în cadrul studiului de comparabilitate, impunându-se ajustarea veniturilor obținute din tranzacțiile derulate cu parteneri afiliați.

S.C. X S.R.L. a înregistrat cheltuieli cu serviciile în valoare totală de x lei în baza unor facturi și situații emise de societatea mamă X S.R.L. Din analiza documentelor prezentate, organele de inspecție fiscală au constatat că aceste cheltuieli reprezintă costuri realocate societății din România din cheltuielile suportate de societatea mamă cu titlu de „cheltuieli cu servicii de consultanță, management și coordonare”.

Întrucât nu au fost prezentate documentele care să justifice prestarea efectivă a acestor servicii de către salariații societății mamă și dovada prestării acestor servicii în folosul activității economice desfășurate de societatea verificată, aceste cheltuieli au fost stabilite cheltuieli nedeductibile fiscal la calculul impozitului pe profit.

De asemenea, organele de inspecție fiscală au constatat că S.C. X S.R.L. a întocmit în mod eronat Declarația privind impozitul pe profit pentru anul 2018, cod D101, diminuând în mod nejustificat impozitul pe profit datorat cu suma de x lei.

Taxa pe valoarea adăugată

Pentru serviciile de management achiziționate în perioada verificată de la operatorul intracomunitar X S.R.L., contribuabilul verificat a înregistrat TVA deductibilă și TVA colectată în sumă de x lei. Întrucât nu s-a justificat faptul că aceste servicii au fost prestate efectiv, că au fost utilizate în beneficiul său și în folosul operațiunilor sale taxabile, contribuabilul nu are dreptul să deducă TVA, dar este obligat la plata TVA în România, având obligația să înscrie în Decontul de TVA atât TVA colectată cât și TVA deductibilă doar în limita deductibilității.

Sursa: ANAF