Educatia timpurie, definita prin Legea Invatamantului Preuniversitar ca invatamantul anteprescolar (3 luni-3 ani) si prescolar (3-6 ani), include grupa mica, mijlocie si mare, fiind esentiala pentru dezvoltarea timpurie a copiilor. In acest context, facilitatile fiscale se vor aplica, asadar, pentru crese si gradinite.
Conform modificarilor facute in ordonanta OUG 115/2023, se introduc noi facilitati fiscale in 2024 prin care angajatorii pot oferi parintilor o deducere fiscala de pana la 1500 lei pe luna, pentru fiecare copil, pentru a achita costurile de cresa si gradinita.
Pentru suma acordata de catre angajator nu se datoreaza impozit pe venit, nici contributii de asigurari sociale sau de sanatate.
Angajatorii care aplica impozitul pe profit pot include, in limita deductibilitatii, cheltuielile sociale efectuate pentru educatia timpurie in randul cheltuielilor cu deductibilitate limitata.
Este important de mentionat faptul ca acest beneficiu nu este obligatoriu, reprezinta doar o facilitate care poate fi acordata de catre angajator si intra in plafonul lunar de cel mult 33% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat.
Acest beneficiu poate fi solicitat doar de unul dintre parinti. Pentru aceasta, parintele care desfasoara activitatea la mai multi angajatori are obligatia sa inainteze o declaratie pe proprie raspundere ca nu beneficiaza de astfel de plati de la un alt angajator.
Desi legea nu specifica clar care sunt documentele justificative esentiale pentru acordarea acestor facilitati, consideram ca nu ar trebui sa lipseasca urmatoarele document:
- Cerere;
- Copia certificatului de nastere al copilului;
- Adeverinta de inscriere sau contractul cu institutia de educatie timpurie;
- Dovada autorizarii functionarii institutiei;
- Dovada platii efective a sumei catre unitatea de invatamant timpurie;
- Declaratie pe propria raspundere a celuilalt parinte ca nu a solicitat decontarea cheltuielilor privind Legea 239/2020, pentru educatia timpurie a copilului.