Modalitatea de efectuare a programelor de internship (1)

Programul de internship este reglementat de Legea nr. 176 din 17.07.2018, publicata in Monitorul Oficial cu numarul 626 din data de 19.07.2018.

 

Scopul programelor de internship, asa cum este prevazut de lege, este:

  • dezvoltarea abilitatilor profesionale ale internilor in indeplinirea atributiilor si responsabilitatilor din domeniul in care se organizeaza programul de internship;
  • desfasurarea unor activitati si familiarizarea cu cerintele organizatiei-gazda;
  • cunoasterea de catre interni a specificului activitatii organizatiei-gazda in cadrul careia isi desfasoara activitatea, precum si a exigentelor acesteia;
  • dobandirea de experienta profesionala, abilitati practice si/sau competente;
  • facilitarea tranzitiei de la sistemul de educatie catre piata muncii.

 

Pot dobandi calitatea de interni persoanele care au implinit varsta de 16 ani, iar pentru persoanele care au implinit varsta de 15 ani este nevoie de acordul parintilor.

Perioada in care internul a desfasurat activitatea in baza contractului de internship se considera vechime in munca, si, dupa caz, vechime in specialitate, in functie de tipul activitatii.

 

               Conditii

Organizatia-gazda trebuie sa promoveze public programele de internship.

In functie de numarul de salariati, organizatia-gazda poate incheia in mod simultan contracte de internship pentru un numar de interni care nu poate fi mai mare de 5% din numărul total al salariatilor, iar daca organizatia-gazda are incadrati cel mult 20 salariati poate incheia simultan cel mult doua contracte de internship.

Programele de internship se pot organiza oricand in decursul unei perioade neintrerupte de 12 luni.

Durata unui program de internship este de maximum 720 de ore pe parcursul a 6 luni consecutive.

Intre intern si organizatia-gazda se poate incheia un singur contract de internship sau, prin exceptie, intre intern si o organizatie-gazda se pot incheia mai multe contracte de internship, cu conditia ca acestea sa fie pentru programe de internship diferite, iar durata cumulata a acestora sa nu fie mai mare de 6 luni.

Nu pot incheia contract de internship organizatiile-gazda care au mai fost in raporturi de munca sau de serviciu cu persoanele care doresc sa incheie contract de internship.

Pe perioada programului de internship, organizatia-gazda va desemna un indrumator dintre salariatii calificati, cu o experienta de cel putin un an in domeniul de activitate in care urmeaza sa se desfasoare programul de internship. Un indrumator poate asigura formarea, in acelasi timp, pentru cel mult 3 interni.

Internul are dreptul la o indemnizatie pentru internship, platita de organizatia-gazda, al carei cuantum este stipulat in contractul de internship si este egala cu cel putin 50% din salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata si se acorda proportional cu numarul de ore de activitate desfasurata.

Indemnizatia pentru internship este considerata venit din salariu si/sau asimilat salariului si se impoziteaza ca atare, aplicandu-se si cotele de contributii sociale obligatorii.

Impozitul pe venitul din salarii sau asimilat salariului este de 10%, iar cuantumul contributiilor sociale este:

  • contributia individuala de asigurari sociale – 25%
  • contributia individuala de asigurari sociale de sanatate – 10%
  • contributia asiguratorie pentru munca a angajatorului – 2,25%

 

Durata timpului de munca pentru un intern, pentru a desfasura activitate in baza unui contract de internship, este de maximum 40 de ore pe saptamana si se stabileste prin contractul de internship.

In situatia internilor cu varsta sub 18 ani, durata timpului de munca pentru a desfasura activitate in baza unui contract de internship este de maximum 30 de ore pe saptamana, dar nu mai mult de 6 ore pe zi.

Este interzisa efectuarea de ore suplimentare.

In termen de 5 zile lucratoare de la finalizarea programului de internship se va evalua activitatea internului si se va intocmi un referat in acest sens de catre indrumator. Referatul va fi transmis internului in termen de 7 zile lucratoare de la finalizarea programului de internship.

Organizatia-gazda are obligatia eliberarii unui certificat de internship.

Model-cadru aprobat prin ordinul nr. 2004/09.08.2018 si completat de ordinul 790/2021: