Activitatea zilierilor in Romania este reglementata prin Legea nr. 52 din 15.04.2011, cu modificarile si completarile ulterioare.
Zilierii pot executa activitati cu caracter ocazional, fara incheierea unui contract individual de munca.
Zilierul este persoana fizica, cetatean roman sau strain, ce are capacitate de munca si care desfasoara activitati necalificate cu caracter ocazional, pentru un beneficiar sau un imputernicit al acestuia, contra unei remuneratii.
Beneficiarul de lucrari este unitatea pentru care zilierul desfasoara activitati necalificate cu caracter ocazional. Beneficiarii de lucrari pot fi persoane juridice, persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale, intreprinderi familiale si unitatile administrativ-teritoriale care pot folosi zilieri atat pentru activitati necalificate cu caracter ocazional cat si pentru intretinerea spatiilor verzi din domeniul public.
Activitatea trebuie sa fie cu caracter ocazional, activitate care se desfasoara in mod intamplator, sporadic sau accidental, care nu are caracter permanent.
Durata activitatii ocazionale este de minimum o zi, corespunzator cu 8 ore de munca. Durata zilnica de executare a activitatii unui zilier nu poate depasi 12 ore, respectiv 6 ore pentru lucratorii minori care au capacitate de munca.
Chiar daca se convine un numar mai mic de ore de activitate, plata zilierului se va face pentru echivalentul a cel putin 8 ore de munca.
Nici o persoana nu poate fi angajata zilier daca nu a implinit varsta de 16 ani. Prin exceptie, minorii cu varsta cuprinsa intre 15 si 16 ani pot desfasura activitate ca zilieri numai cu acordul parintilor sau al reprezentantilor legali.
Niciun zilier nu poate presta activitati pentru acelasi beneficiar pe o perioada mai lunga de 90 de zile cumulate pe durata unui an calendaristic.
Beneficiarul nu poate utiliza o persoana pentru mai mult de 25 de zile calendaristice in mod continuu.
Prin exceptie, in anumite domenii de activitate, zilierii pot presta activitati pentru o perioada ce nu poate depasi 180 de zile cumulate pe durata unui an calendaristic (domeniile agricol, silvic, viticol, pomicol, legumicol, floricol, piscicol, cresterii animalelor in sistem extensiv prin pasunatul sezonier al bovinelor, cabalinelor, activitati sezoniere in cadrul grădinilor botanice, precum si in activitatile de cercetare-dezvoltare-inovare din domeniul agricol al Academiei de Stiinte Agricole si Silvice „Gheorghe Ionescu-Sisesti”, al institutelor, centrelor si statiunilor de cercetare-dezvoltare aflate în subordinea sa si al institutelor nationale, al institutiilor de invătamant agricol si silvic).
O persoana nu poate desfasura activitate in regim zilier mai mult de 120 de zile calendaristice indiferent de numarul de beneficiari cu exceptia zilierilor care presteaza activitati in domeniul agricol, silvic, viticol, pomicol, legumicol, floricol, piscicol, cresterii animalelor in sistem extensiv prin pasunatul sezonier al bovinelor, cabalinelor, activitati sezoniere in cadrul grădinilor botanice, precum si in activitatile de cercetare-dezvoltare-inovare din domeniul agricol al Academiei de Stiinte Agricole si Silvice „Gheorghe Ionescu-Sisesti”, al institutelor, centrelor si statiunilor de cercetare-dezvoltare aflate in subordinea sa si al institutelor nationale, al institutiilor de invătamant agricol si silvic.
In domeniul cresterii animalelor in sistem extensiv prin pasunatul sezonier in mod traditional al ovinelor, caprinelor sau bovinelor, in regim semiliber, perioada in care un zilier poate presta activitati pentru acelasi beneficiar nu poate depasi 180 de zile cumulate pe durata unui an calendaristic. In acest domeniu, beneficiarul este obligat la plata unei cote forfetare ce reprezinta un procent de 10% din salariul minim brut pe tara garantat in plata in vigoare la data platii, pentru fiecare lucrator, conform normei stabilite de venit/persoana potrivit legii. Plata cotei forfetare se face o data pe an, in conditiile stabilite prin ordinul comun al ministrului agriculturii si dezvoltarii rurale, al ministrului muncii si justitiei sociale si al ministrului finantelor publice. Din cota forfetara se transfera catre bugetul asigurărilor sociale de stat sumele aferente contributiei de asigurari sociale datorate conform prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, conferind zilierului calitatea de asigurat in sistemul public de pensii.
Nu este permis ca zilierii sa desfasoare activitate in beneficiul unui tert, cu exceptia activitatilor pentru care beneficiarul are incheiate contracte de prestari servicii cu tertii.
La angajarea zilierilor, trebuie indeplinite urmatoarele obligatii:
- Infiintarea, completarea si transmiterea Registrului electronic de evidenta a zilierilor, inainte de inceperea activitatii de catre fiecare persoana care urmeaza sa se afle intr-un raport de munca cu beneficiarul; prezentarea Registrului electronic de evidenta a zilierilor organelor abilitate;
- Asigurarea instruirii si informarii zilierului cu privire la activitatea pe care urmeaza sa o presteze, riscurile si pericolele la care poate fi expus in exercitarea activitatii, precum si cu privire la drepturile zilierului, in conditiile prevazute de prezenta lege. Instruirea are loc zilnic, inainte de inceperea activitatii;
- Plata catre zilier, la sfarsitul fiecarei zile de lucru, a remuneratiei convenite;
- Asigurarea, pe propria cheltuiala, a echipamentelor de lucru si de protectie care se impun datorita naturii si specificului activitatii desfasurate de zilier.
Pentru activitatea executata, zilierul are dreptul la o remuneratie al carei cuantum se stabileste prin negociere directa intre parti.
Cuantumul remuneratiei brute orare stabilite intre parti nu poate fi mai mica decat valoarea/ora a salariului minim de baza brut pe tara garantat in plata (pentru activitati din domeniul agricol si al constructiilor se foloseste salariul minim brut din aceste domenii) si se plateste la sfarsitul fiecarei zile de lucru sau la sfarsitul saptamanii.
Dovada platii remuneratiei se face prin semnatura zilierului in Registru.
Remuneratia primita de zilier este supusa impozitului pe venit conform prevederilor Legii 227/2015-Codul Fiscal cu modificarile si completarile ulterioare.
Calculul, plata si declararea impozitului este in sarcina beneficiarului.
Pentru remuneratia zilierilor se datoreaza contributia datorata bugetului asigurarilor sociale de stat (CAS), conform prevederilor Legii 227/2015-Codul Fiscal cu modificarile si completarile ulterioare, conferind zilierului calitatea de asigurat in sistemul public de pensii.
Calculul, plata si declararea contributiei datorate bugetului de asigurari sociale de stat (CAS) pentru veniturile realizate din activitatea de zilieri sunt in sarcina beneficiarului.
Zilierii pot desfasura pentru un beneficiar exclusiv activitati necalificate, cu caracter ocazional, numai in domeniile de activitate stabilite de lege printre care: agricultura, vanatoare si servicii anexe, silvicultura, pescuit si acvacultura, activitati de alimentatie (catering) pentru evenimente, restaurante, baruri, hoteluri si alte facilitati de cazare, baze si cluburi sportive, gradini zoologice, botanice, intretinere peisagistica si spatii verzi, activitati de studiere a pietei si de sondare a opiniei publice.