Plata dividende catre asociat PJ din Marea Britanie (speta)

Situatie:

O societate ABC SRL, din Romania, repartizeaza si achita, in anul 2023, dividende unui asociat PJ din Marea Britanie.

Care este cota de impozit datorata pentru dividende si cine le declara?

 

 

Solutie:

 Conform art. 67 din Legea nr. 31/1990 a societatilor, cu modificarile si completarile ulterioare, dividendele se distribuie asociatilor proportional cu cota de participare la capitalul social varsat, optional trimestrial pe baza situatiilor financiare interimare si anual, dupa regularizarea efectuata prin situatiile financiare anuale, daca prin actul constitutiv nu se prevede altfel.

 Acestea se pot plati in mod optional trimestrial in termenul stabilit de adunarea generala a asociatilor sau, dupa caz, prin legile speciale, regularizarea diferentelor rezultate din distribuirea dividendelor in timpul anului urmand sa se faca prin situatiile financiare anuale. Plata diferentelor rezultate din regularizare se face in termen de 60 de zile de la data aprobarii situatiilor financiare anuale aferente exercitiului financiar incheiat. In caz contrar, societatea datoreaza, dupa acest termen, dobanda penalizatoare calculata conform art. 3 din Ordonanta Guvernului nr. 13/2011 privind dobanda legala remuneratorie si penalizatoare pentru obligatii banesti, precum si pentru reglementarea unor masuri financiar-fiscale in domeniul bancar, aprobata prin Legea nr. 43/2012, cu completarile ulterioare, daca prin actul constitutiv sau prin hotararea adunarii generale a actionarilor care a aprobat situatiile financiare aferente exercitiului financiar incheiat nu s-a stabilit o dobanda mai mare.

Nu se vor putea distribui dividende decat din profituri determinate potrivit legii.

Conform Codului Fiscal, veniturile de natura dividendelor realizate de catre un nerezident, fac obiectul impunerii in Romania in conformitate cu dispozitiile art. 223, alin. (1), lit.a) din Codul fiscal cu aplicarea cotei de 8% .

Potrivit art. 224, alin. (1), lit. b) din Codul fiscal, in forma valabila incepand cu 1 ianuarie 2023, impozitul datorat se calculeaza prin aplicarea urmatoarelor cote asupra veniturilor brute:

b) 8% pentru veniturile din dividende prevazute la art. 223, alin. (1), lit. a);

 

Conform art. 224, alin.(5), impozitul se calculeaza, respectiv se retine in momentul platii venitului, se declara si se plateste la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care s-a platit venitul.

Impozitul se calculeaza, se retine, se declara si se plateste, in lei, la bugetul de stat, la cursul de schimb al pietei valutare comunicat de Banca Nationala a Romaniei, pentru ziua in care se efectueaza plata venitului catre nerezidenti.

Impozitul nu se calculeaza, nu se retine si nu se plateste la bugetul de stat pentru dividendele distribuite si neplatite pana la sfarsitul anului in care s-a aprobat distribuirea acestora, daca in ultima zi a anului calendaristic sau in ultima zi a anului fiscal modificat, dupa caz, persoana juridica straina beneficiara a dividendelor indeplineste conditiile prevazute la art. 229, alin. (1), lit. c) sau c1), dupa caz.

 

In ceea ce priveste declararea impozitului pe dividende, acesta se declara in formularul 100 pana la data de 25 a lunii urmatoare celei in care este retinut si in declaratia 207 pana in ultima zi a lunii februarie inclusiv a anului curent pentru anul expirat.

Tinand cont de faptul ca firmele nerezidente, in calitate de beneficiare a veniturilor din dividende intra intr-un raport juridic fiscal cu autoritatile fiscale din Romania, trebuie sa se inregistreze fiscal pentru a primi codul de identificare fiscala, conform art. 82, alin.(1), lit. a) din Codul de procedura fiscala.

Inregistrarea fiscala si atribuirea codului de identificare fiscala se poate face si la solicitarea societatii romanesti in calitate de platitor de venit conform art. 82, alin. 3 din Codul de procedura fiscala.

In acest caz, societatea din Romania va depune pentru inregistrarea fiscala a societatii nerezidente formularul 015 Declaratie de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni/Declaratie de radiere pentru contribuabilii nerezidenti care nu au sediu permanent in Romania (aprobat prin Ordinul 2034/2022 privind modificarea OpANAF nr.1699/2021 pentru aprobarea formularelor de inregistrare fiscala a contribuabililor si a tipurilor de obligatii fiscale care formeaza vectorul fiscal).

Conform art. 230 din Codul Fiscal, daca un contribuabil este rezident al unei tari cu care Romania a incheiat o conventie pentru evitarea dublei impuneri, cota de impozit care se aplica venitului impozabil obtinut de catre acel contribuabil din Romania este cota de impozitare mai favorabila.

Pentru aplicarea prevederilor conventiei de evitare a dublei impuneri, nerezidentul are obligatia de a prezenta platitorului de venit, in momentul platii venitului, certificatul de rezidenta fiscala eliberat de catre autoritatea competenta din statul sau de rezidenta.

Certificatul de rezidenta fiscala se prezinta in original sau copie legalizata insotite de o traducere autorizata in limba romana. In situatia in care autoritatea competenta straina emite certificatul de rezidenta fiscala in format electronic sau online, acesta reprezinta originalul certificatului de rezidenta fiscala avut in vedere pentru aplicarea conventiei de evitare a dublei impuneri incheiate intre Romania si statul de rezidenta al beneficiarului veniturilor obtinute din Romania.

Certificatul de rezidenta fiscala prezentat in cursul anului pentru care se fac platile este valabil si in primele 60 de zile calendaristice din anul urmator, cu exceptia situatiei in care se schimba conditiile de rezidenta.

Cu Marea Britanie este incheiata conventie de evitare a dublei impuneri, ratificata prin Decretul nr. 26/1976.

Potrivit Conventiei, la art. 10 Dividende, se prevede ca dividendele primite de la o persoana juridica romana pot fi impozitate si in Romania cu o cota de impozit care nu va depasi:

  • 10% din suma bruta a dividendelor, daca beneficiarul detine cel putin 25% din actiunile cu drept de vot ale societatii din Romania,
  • 15% in toate celelalte cazuri.

Mentionam ca pentru a face dovada ca asociatul persoana juridica straina are rezidenta in Marea Britanie, si ca i se pot aplica prevederile conventiei de evitarea a dublei impuneri, acesta trebuie sa prezinte certificatul de rezidenta fiscala.

Cota de impozit care se aplica venitului impozabil de natura dividendelor nu poate fi mai mare decat cea din conventie.

Avand in vedere ca, in Conventie si in legislatia interna sunt cote diferite de impozitare se aplica cota mai favorabila si anume 8%, cea prevazuta de legislatia interna.

 

Baza legala:

  • Codul Fiscal (aprobat prin Legea nr. 227/2015, publicata in MO nr. 688 din 10.09.2015), cu modificarile si completarile ulterioare;
  • Normele Metodologice de aplicare a Codului Fiscal (aprobate prin HG nr. 1/2016);
  • Decret nr. 26 din 3 februarie 1976 pentru ratificarea Conventiei dintre guvernul Republicii Socialiste Romania si guvernul Regatului Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord pentru evitarea dublei impuneri cu privire la impozitele pe venit si castiguri in capital, semnata la Bucuresti la 18 septembrie 1975.