In Monitorul Oficial (Partea I) nr. 508 din data de 9 iunie 2023 s-a publicat Hotararea Guvernului (HG) nr. 523/2023 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizata in acvacultura.
Mentionam ca schema de ajutor de stat se aplica pe intreg teritoriul Romaniei.
Beneficiarii schemei sunt intreprinderile mici si mijlocii care isi desfasoara activitatea in acvacultura, respectiv:
- persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale, constituie potrivit prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 44/2008 privind desfasurarea activitatilor economice de catre persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 182/2016, cu modificarile si completarile ulterioare;
- persoane juridice.
Schema de ajutor de stat nu se aplica beneficiarilor mentionati daca se afla in una dintre urmatoarele situatii:
- sunt intreprinderi aflate in dificultate, conform art. 2 lit. e);
- sunt intreprinderi care fac obiectul unui ordin de recuperare neexecutat in urma unei decizii anterioare a Comisiei prin care un ajutor este declarat ilegal sau incompatibil cu piata interna;
- sunt intreprinderi care nu pot solicita sprijin din partea Fondului european pentru afaceri maritime, pescuit si acvacultura din motivele prevazute la art. 11 din Regulamentul (UE) 2021/1.139 al Parlamentului European si al Consiliului din 7 iulie 2021 de instituire a Fondului european pentru afaceri maritime, pescuit si acvacultura si de modificare a Regulamentului (UE) 2017/1.004.
Schema de ajutor de stat aprobata consta in reducerea accizei, care se acorda sub forma de rambursare, respectiv diferenta dintre rata accizei standard, stabilita la nivelul prevazut la nr. crt. 12 din anexa nr. 1 la titlul VIII „Accize si alte taxe speciale” din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, si rata accizei reduse, in conformitate cu prevederile Directivei 2003/96/CE a Consiliului din 27 octombrie 2003 privind restructurarea cadrului comunitar de impozitare a produselor energetice si a electricitatii – tabelul B al anexei I, exprimata ca echivalentul in lei/1.000 litri al valorii de 21 euro/1.000 litri.
Pentru anul 2023, rata accizei reduse pentru motorina este de 103,9059 lei/1.000 litri si reprezinta conversia din euro in lei a ratei minime de impozitare de 21 euro/1.000 litri, calculata la rata de schimb a monedei euro din data de 3 octombrie 2022.
Tot pentru anul 2023, diferenta dintre nivelul de 1.632,81 lei/1.000 litri al accizei, stabilit conform art. IV alin. (4) din Ordonanta Guvernului nr. 16/2022 pentru modificarea si completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, abrogarea unor acte normative si alte masuri financiar-fiscale, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 370/2022, si rata accizei reduse prevazute la alin. (2) este in cuantum unitar de 1,51804 lei/litru si se acorda ca ajutor de stat sub forma de rambursare.
In situatia in care, in perioada 2024-2025, nivelul accizei mai sus scade sub nivelul obtinut prin transformarea in lei a nivelului de 21 euro/1.000 de litri, utilizand cursul de schimb leu/euro publicat in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene in prima zi lucratoare din luna octombrie a anului precedent, rambursarea se face prin diferenta intre nivelul accizei standard si nivelul obtinut ca urmare a efectuarii acestei transformari.
In cazul in care cantitatile de motorina pentru care se solicita plati in cadrul schemei de ajutor de stat depasesc cantitatile prevazute in anexa nr.1 din HG 523/2023, cuantumul platilor se reduce proportional.
Extras (Anexa nr.1 – Cantitatile maxime anuale de motorina pentru care se acorda ajutor de stat sub forma de rambursare):
Specificare | Cantitati maxime anuale de motorina |
(mii litri) | |
Activitati in acvacultura |
|
Specificare lucrari | Cantitate specifica maxima/(UM) |
1. transport material piscicol (puiet in diferite stadii de dezvoltare, remonti, reproducatori, peste de consum), furaje, materii prime si materiale in interiorul fermei | 7 litri/ora functionare |
2. lucrari pe cuveta helesteului (discuire, insamantare, cosire masa verde), destufizare | 17 litri/ha |
3. lucrari de intretinere diguri, canale | 25 litri/ora functionare |
4. pompare apa cu motopompe | 5 litri/ora functionare |
5. transport material piscicol (puiet in diferite stadii de dezvoltare, remonti, reproducatori, peste de consum) in afara fermei cu auto propriu | 15 litri/100 km |
Autoritatile competente responsabile cu derularea schemei de ajutor de stat sunt directiile pentru agricultura judetene si Agentia Nationala pentru Pescuit si Acvacultura, denumita in continuare ANPA, prin structura centrala si serviciile regionale/Directia pentru Politici si Inspectii Maritime Constanta.
Este important de precizat faptul ca, pentru a accesa schema de ajutor de stat, beneficiarii mentionati mai sus trebuie sa indeplineasca cumulativ urmatoarele criterii de eligibilitate:
- sa fie inscrisi in Registrul unitatilor de acvacultura, denumit in continuare RUA;
- sa furnizeze date statistice la ANPA privind suprafetele si productiile realizate, in conformitate cu activitatile prevazute in programele statistice si actele juridice europene in domeniul sectorului pescaresc;
- sa faca dovada ca nu sunt intreprinderi in dificultate.
Beneficiarii depun o cerere de acord prealabil pentru finantare in cursul lunii decembrie, pentru anul urmator, la directiile pentru agricultura judetene pe a caror raza teritoriala isi desfasoara activitatea.
Prin exceptie, pentru anul 2023 cererea de acord prealabil pentru finantare se depune in termen de 30 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei hotarari.
Cererea de acord prealabil pentru finantare contine informatii cu privire la suprafetele de luciu de apa, inclusiv efectivele piscicole pe care le exploateaza si/sau lucrarile si activitatile in acvacultura pe care beneficiarii le executa pana la sfarsitul fiecarui an calendaristic aferent solicitarii.
Impreuna cu cererea de acord prealabil pentru finantare se depune/se depun si licenta/licentele de acvacultura, in copie.
Beneficiarii schemei achizitioneaza cantitatile necesare de motorina, conform acordului prealabil pentru finantare, si solicita facturi emise de furnizori pe numele beneficiarilor.
Plata ajutorului de stat se solicita pe baza unor cereri de plata, insotite de urmatoarele documente:
- copie dupa documentele de identitate si dupa documentele de inregistrare ale beneficiarului acordului prealabil;
- documentele justificative care atesta desfasurarea activitatilor din acvacultura pentru care se solicita ajutorul de stat, respectiv raportul zilnic de activitate, situatia lucrarilor, foaia de activitate zilnica a utilajelor/mijloacelor auto utilizate, bonuri de consum, avize de insotire a marfii, facturi, foi de parcurs, fisa-limita de consum, fisa de furajare pe helesteie, rapoarte de productie;
- situatia centralizatoare a cantitatilor de motorina utilizate pentru obtinerea productiei realizate in acvacultura, pentru perioada solicitata;
- copie dupa facturile de cumparare a motorinei emise de furnizori pe numele solicitantilor;
- dovada cont trezorerie.
Documentele se depun de catre beneficiari la directiile pentru agricultura judetene care au emis acordurile prealabile pentru finantare, in luna urmatoare perioadei pentru care se solicita rambursarea.
Responsabilitatea privind legalitatea si valabilitatea documentelor atasate cererii de plata a ajutorului de stat apartine beneficiarilor prezentei scheme si/sau autoritatii care a emis si/sau a atestat aceste documente, dupa caz.
Perioada de aplicare a schemei de ajutor de stat este de la data intrarii in vigoare a prezentei hotarari, respectiv 9 iunie si pana la data de 31.12.2025.
Ajutorul de stat prevazut de prezenta hotarare nu se cumuleaza cu niciun alt tip de ajutor de minimis in raport cu aceleasi costuri eligibile daca un astfel de cumul ar conduce la o intensitate a ajutorului care depaseste valorile prevazute in schema de ajutor de stat.
Baza legala:
Hotararea Guvernului (HG) 523/2023 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizata in acvacultura