Indemnizatie lunara de la stat pentru parinti cu mai mult de 2 copii – propunere legislativa

Potrivit unui proiect de lege recent inregistrat la Parlament, initiatorii vor sa acorde indemnizatii lunare de cel putin un salariu minim pe economie celor care au trei sau mai multi copii.

Mentionam ca documentul propus incurajeaza si parteneriatele public-private pentru construirea de gradinite si crese si propune acordarea unei mese calde tuturor elevilor care frecventeaza invatamantul de stat.

Insa, precizam ca pentru toate acestea, initiativa nu indica si sursele de finantare pentru punerea sa in practica, facand doar o referire vaga la ”bugetul tarii”.

Astfel, initiativa isi propune luarea unor masuri de stimulare a natalitatii in Romania si contine trei propuneri care, in viziunea initiatorilor, au rolul de a stopa declinul demografic al populatiei tarii.

Prima propunere se refera la persoanele care au in intretinere trei sau mai multi copii in varsta de pana la 18 ani, acestora urmand sa le fie acordata o indemnizatie lunara neimpozabila si nesupusa executarii silite (cu exceptia situatiei in care a fost acordata in mod necuvenit).

Sumele propuse sunt:

  • echivalentul unui salariu minim pe economie pentru trei copii;
  • 1,5 salarii minime nete pentru cei care au patru copii;
  • doua salarii minime nete pentru cinci copii;
  • 2,5 salarii minime nete pentru sase sau mai multi copii.

Sumele ar urma sa fie acordate tuturor celor care indeplinesc criteriile legate de numarul de copii, o conditionare fiind ca beneficiarii sa realizeze venituri impozabile, din salarii sau pensii, indiferent de cuantumul acestora.

In cazul mamelor aflate in concediu de crestere copil, propunerea prevede ca aceasta trebuie sa fi realizat venituri impozabile in 12 din ultimele 24 de luni de dinaintea nasterii (sau adoptiei).

Totodata, pentru a se califica, parintii sau intretinatorii trebuie sa fie cetateni romani, cu domiciliul in Romania, iar copii aflati in ingrijire sa fie inscrisi intr-o unitate de invatamant dupa varsta de trei ani.

Subliniem faptul ca beneficiile propuse in aceasta initiativa ar urma sa fie acordate unei singure persoane, in cazul in care exista doi intretinatori si ar inceta in situatia in care custodia copilului este pierduta.

O alta masura propusa vizeaza construirea si modernizarea creselor si gradinitelor in sistem public-privat. Pentru aceasta, proiectul prevede posibilitatea concesionarii terenurilor aferente pe o perioada de 49 de ani, scutirea de impozit pe o perioada de cinci ani a firmelor implicate in aceste parteneriate si asigurarea utilitatilor de la bugetele locale.

A treia propunere face referire la extinderea programului ”O masa calda la scoala”, aflat in derulare din anul 2020 si care cuprinde in momentul de fata 450 de unitati de invatamant. In forma in care a fost inaintata Senatului, initiativa propune ca termen de incadrare in program a tuturor scolilor pana la finalul anului 2036.