Ghiseul unic One Stop Shop – aspecte importante

Societatile care trebuie sa se intregistreze in One Stop Shop (OSS) sunt cele care conform art.278^1, lit.c) din Codul fiscal potrivit carora valoarea totala, fara TVA, a operatiunilor prevazute la lit. b) nu depaseste, in anul calendaristic curent, 10.000 euro sau echivalentul acestei sume in moneda nationala si nici nu a depasit aceasta suma in cursul anului calendaristic precedent. Acesta suma face referire la persoanele fizice.

Conform art.315 din Codul fiscal care face referire la One stop Shop (Regimul special pentru vanzarile intracomunitare de bunuri la distanta, pentru livrarile de bunuri interne efectuate de interfetele electronice care faciliteaza aceste livrari si pentru serviciile prestate de persoane impozabile stabilite in Uniunea Europeana, dar nu in statul membru de consum) putem regasi urmatoarele caracteristici:

  1. persoana impozabila nestabilita in statul membru de consum inseamna o persoana impozabila care are sediul activitatii economice sau un sediu fix pe teritoriul UE, dar nu are sediul activitatii economice si nu dispune de un sediu fix pe teritoriul statului membru de consum;
  2. stat membru de inregistrare inseamna statul membru pe teritoriul caruia persoana impozabila are sediul activitatii economice sau, in cazul in care nu are sediul activitatii economice in Uniunea Europeana, statul membru in care dispune de un sediu fix;
  3. stat membru de consum poate sa fie unul dintre urmatoarele:
  4. in cazul prestarii de servicii, statul membru in care are loc prestarea de servicii in conformitate cu art. 278;
  5. in cazul vanzarii intracomunitare de bunuri la distanta, statul membru in care se incheie expedierea sau transportul bunurilor catre client;
  6. in cazul livrarii de bunuri efectuate de catre o persoana impozabila care faciliteaza aceste livrari in conformitate cu art. 270 alin. (16), atunci cand expedierea sau transportul bunurilor livrate incepe si se incheie in acelasi stat membru, statul membru respectiv.

 

Prezentul regim special poate fi utilizat de catre orice persoana impozabila care are sediul activitatii economice in Romania sau, in cazul in care nu are sediul activitatii economice in Uniunea Europeana, dispune de un sediu fix in Romania. Regimul special poate fi utilizat si de catre orice persoana impozabila care nu are sediul activitatii economice in Uniunea Europeana, dar dispune de mai multe sedii fixe in Uniunea Europeana, in cazul in care are un sediu fix in Romania si alege Romania ca stat membru de inregistrare. Regimul special poate fi utilizat in urmatoarele cazuri:

  • de catre orice persoana impozabila care efectueaza vanzari intracomunitare de bunuri la distanta;
  • de catre orice persoana impozabila care faciliteaza livrarea de bunuri in conformitate cu art. 270 alin. (16), atunci cand expedierea sau transportul bunurilor incepe si se incheie in acelasi stat membru;
  • de catre orice persoana impozabila care presteaza servicii catre o persoana neimpozabila, atunci cand persoana impozabila nu este stabilita in statul membru de consum.

 

(3) In cazul in care Romania este statul membru de inregistrare, persoana impozabila respectiva trebuie sa depuna in format electronic o declaratie de incepere a activitatii sale supuse regimului special la organul fiscal competent. Persoana impozabila trebuie sa notifice, prin mijloace electronice, organul fiscal competent, in caz de incetare a activitatii sau in caz de modificari ulterioare, care o exclud de la regimul special.

*Pentru operatiunile impozabile efectuate in conditiile prezentului regim special, persoana impozabila utilizeaza doar codul de inregistrare in scopuri de TVA alocat de statul membru de inregistrare. In cazul in care Romania este statul membru de inregistrare, codul de inregistrare utilizat de persoana impozabila este cel care i-a fost atribuit conform art. 316 sau art. 317.

Este important de mentionat faptul ca persoana impozabila care aplica regimul special va fi exclusa de la aplicarea acestui regim de catre organul fiscal competent, in oricare dintre urmatoarele situatii:

  1. persoana impozabila informeaza organul fiscal ca nu mai efectueaza livrari de bunuri si nu mai presteaza servicii pentru care se utilizeaza regimul special reglementat de prezentul articol;
  2. organul fiscal competent constata ca operatiunile taxabile ale persoanei impozabile s-au incheiat;
  3. persoana impozabila nu mai indeplineste cerintele pentru a i se permite utilizarea regimului special;
  4. persoana impozabila incalca in mod repetat regulile regimului special.

 

Pana la sfarsitul urmatoarei luni dupa incheierea fiecarui trimestru calendaristic, persoana impozabila trebuie sa depuna la organul fiscal o declaratie speciala de TVA, respectiv Declaratia 398 VAT Return One Stop Shop, indiferent daca au fost sau nu efectuate livrari de bunuri sau daca au fost sau nu prestate servicii pentru care se utilizeaza regimul special reglementat de prezentul articol.

 

Declaratia speciala de TVA trebuie sa contina urmatoarele informatii:

  1. codul de inregistrare special in scopuri de TVA, prevazut la alin. (4);
  2. valoarea totala, exclusiv taxa, cotele taxei aplicabile si valoarea totala a taxei corespunzatoare subdivizata pe cote, datorate fiecarui stat membru de consum in care taxa este exigibila, in ceea ce priveste urmatoarele livrari de bunuri sau prestari de servicii reglementate de prezentul articol, efectuate in cursul perioadei fiscale:
  3. vanzarile intracomunitare de bunuri la distanta;
  4. livrarile de bunuri in conformitate cu art. 270 alin. (16), atunci cand expedierea sau transportul acestor bunuri incepe si se incheie in acelasi stat membru;
  5. prestarile de servicii;
  6. valoarea totala a taxei datorate in statele membre de consum.

Declaratia speciala de TVA contine, de asemenea, modificari referitoare la perioade fiscale anterioare.

 

Declaratia speciala de TVA se intocmeste in euro. In cazul in care livrarile de bunuri si prestarile de servicii se platesc in alte monede se va folosi, la completarea declaratiei, cursul de schimb in vigoare in ultima zi a perioadei fiscale de raportare. Cursurile de schimb utilizate sunt cele publicate de Banca Centrala Europeana pentru ziua respectiva sau cele din ziua urmatoare, daca nu sunt publicate in acea zi.

 

Persoana impozabila trebuie sa achite suma totala a taxei datorate in statele membre de consum, facand referire la declaratia de TVA corespunzatoare, intr-un cont special, in euro, indicat de organul fiscal competent, pana la data la care are obligatia depunerii declaratiei speciale.

Persoana impozabila care utilizeaza prezentul regim special trebuie sa tina o evidenta a operatiunilor pentru care se aplica acest regim special, care sa permita organelor fiscale din statele membre de consum sa determine daca este corecta.

Aceste evidente se pun la dispozitie electronic, la solicitarea organului fiscal competent, precum si a statelor membre de consum. Persoana impozabila nestabilita va pastra aceste evidente pe o perioada de 10 ani de la incheierea anului in care s-au efectuat operatiunile.

 

Inregistrarea in sistemul OSS se poate realiza prin intermediul SPV.

 

 

Baza legala:

  • Codul Fiscal (aprobat prin Legea nr.227/2015, publicata in MO nr.688 din 10.09.2015), cu modificarile si completarile ulterioare;
  • Normele Metodologice de aplicare a Codului Fiscal (aprobate prin HG nr.1/2016);
  • anaf.ro .