Emiterea solutiei fiscale individuale anticipate – procedura (1)

In Monitorul Oficial (Partea I) nr.263 din data de 30 martie 2023 s-a publicat Ordinul ministrului finantelor nr.1178/2023 pentru aprobarea Procedurii privind emiterea solutiei fiscale individuale anticipate.

 

Actul normativ cuprinde urmatoarele:

  • aprobarea Procedurii privind emiterea solutiei fiscale individuale anticipate;
  • continutul cererii si documentatia pentru emiterea solutiei fiscale individuale anticipate.

 

Este important de retinut faptul ca cererile pentru emiterea solutiei fiscale individuale anticipate aflate in curs de solutionare la data intrarii in vigoare a acestui ordin se solutioneaza conform noii proceduri.

Solutia fiscala individuala anticipata produce efecte doar pentru contribuabilul/ platitorul solicitant si/sau entitatile enumerate in continutul acesteia, avand in vedere informatiile si circumstantele prezentate.

Solutia fiscala individuala anticipata nu este aplicabila altor contribuabili/platitori sau entitati si nu este opozabila organului fiscal in raport cu alti contribuabili/platitori, chiar daca exista circumstante similare.

Discutia preliminara (anterior depunerii cererii pentru emiterea solutiei fiscale):

Conform actului normativ recent aprobat, anterior depunerii cererii pentru emiterea solutiei fiscale, contribuabilul/platitorul poate solicita organului fiscal competent organizarea unei discutii preliminare.

Cererea pentru organizarea discutiei preliminare se transmite exclusiv prin mijloace electronice de transmitere la distanta si trebuie sa contina informatii cu privire la datele de identificare ale contribuabilului/platitorului si ale reprezentantului legal, daca este cazul, precum si o scurta prezentare a obiectului discutiei.

Cererea pentru organizarea discutiei preliminare depusa concomitent sau ulterior cererii pentru emiterea solutiei fiscale nu va fi luata in considerare de organul fiscal competent.

Astfel, discutia preliminara nu se mai organizeaza in situatia in care, anterior datei stabilite pentru desfasurarea acesteia, contribuabilul/platitorul depune o cerere pentru emiterea solutiei fiscale.

Potrivit procedurii, organul fiscal competent va comunica contribuabilului/platitorului conditiile in care se organizeaza discutia preliminara, in termen de 5 zile lucratoare de la data primirii solicitarii.

Anterior datei de desfasurare a discutiei preliminare, organul fiscal competent poate solicita contribuabilului/platitorului informatii suplimentare in legatura cu aspectele care vor fi discutate.

Analiza prealabila a cererii are ca obiect verificarea respectarii conditiilor de forma, precum si confirmarea incasarii taxei pentru emiterea solutiei fiscale.

 

Precizam ca, in situatia analizei prealabile, cererea pentru emiterea solutiei fiscale nu este luata in considerare in oricare din urmatoarele cazuri:

  1. cererea sau documentatia nu este transmisa prin mijloace de transmitere la distanta;
  2. cererea sau documentatia nu contine cel putin unul dintre elementele prevazute in anexa nr. 2 la ordin;
  3. cererea sau documentatia nu este lizibila, contine date sau informatii discordante sau nu are legatura cu contribuabilul/platitorul solicitant;
  4. temeiul de drept, in baza caruia a fost propusa solutia fiscala solicitata, se modifica in cadrul perioadei prevazute pentru desfasurarea analizei prealabile, ulterior datei de depunere a cererii de emitere a solutiei fiscale;
  5. cererea pentru emiterea unei solutii fiscale vizeaza mai multe obligatii fiscale;
  6. taxa pentru emiterea solutiei fiscale nu a fost efectiv incasata pana la termenul-limita prevazut pentru desfasurarea analizei prealabile.

 

Organul fiscal competent notifica contribuabilul/platitorul, in termen de 15 zile de la finalizarea analizei prealabile, cu privire la faptul ca cererea nu este luata in considerare si despre posibilitatea depunerii unei noi cereri, respectiv efectuarea platii taxei pentru emiterea solutiei fiscale pentru situatia prevazuta la lit. f) de mai sus.

Discutia preliminara, inclusiv afirmatiile sau comentariile reprezentantilor organului fiscal competent, participanti la discutie, nu sunt opozabile si nu constituie un angajament privind aprobarea/respingerea cererii pentru emiterea solutiei fiscale.

Este important de precizat faptul ca participarea la discutia preliminara nu echivaleaza cu initierea procedurii privind emiterea solutiei fiscale si nu afecteaza ordinea de solutionare a unei cereri care este depusa ulterior de contribuabil/platitor.

 

Elementele principale pe care trebuie sa le contina cererea pentru emiterea solutiei fiscale:

  • datele de identificare ale contribuabilului/platitorului solicitant si ale reprezentantului legal al acestuia, daca este cazul;
  • o prezentare generala sau un rezumat al tranzactiilor propuse;
  • prezentarea detaliata a informatiilor relevante in legatura cu tranzactiile propuse;
  • prezentarea tranzactiilor relevante finalizate partial sau integral anterior depunerii cererii pentru emiterea solutiei fiscale;
  • tranzactiile propuse;
  • scopul fiscal sau nefiscal al fiecarei tranzactii propuse;
  • analiza completa a tranzactiilor propuse din perspectiva scopului economic;
  • temeiul de drept aplicabil tranzactiilor propuse;
  • interpretarea contribuabilului/platitorului cu privire la reglementarea fiscala aplicabila tranzactiilor propuse, respectiv propunerea privind continutul solutiei fiscale;
  • dovada achitarii taxei de emitere a solutiei fiscale.

 

Cererea, documentatia si orice alte comunicari ulterioare se transmit exclusiv prin mijloace electronice de transmitere la distanta.

Cererea pentru emiterea solutiei fiscale se respinge, prin ordin al ministrului finantelor, in situatii cum ar fi, de exemplu:

 

– situatia fiscala de fapt viitoare prezentata de contribuabil/platitor cuprinde tranzactii identice sau similare care au facut obiectul unei declaratii fiscale anterioare a contribuabilului/platitorului sau a unei entitati afiliate;

– situatia fiscala de fapt viitoare cuprinde tranzactii ipotetice sau care comporta un grad ridicat de incertitudine;

– tranzactiile se circumscriu unor prevederi legale in curs de revizuire;

– obiectul cererii vizeaza aspecte reglementate prin acte normative, altele decat Codul fiscal;

– cererea are ca obiect reglementarea unor aspecte care privesc principiile contabile sau comerciale; (…)

Anterior emiterii solutiei fiscale, organul fiscal competent comunica proiectul solutiei fiscale contribuabilului/platitorului in vederea formularii unui punct de vedere.

 

Baza legala:

  • Ordinul MF 1178/2023 pentru aprobarea Procedurii privind emiterea solutiei fiscale individuale anticipate;
  • Codul de Procedura Fiscala (aprobat prin Legea nr.207/2015, publicata in MO nr.547 din23.07.2015), cu modificarile si completarile ulterioare;
  • Codul Fiscal (aprobat prin Legea nr.227/2015, publicata in MO nr.688 din 10.09.2015), cu modificarile si completarile ulterioare.