Modificari la Formularul 101 (1)

In Monitorul Oficial (Partea I) nr.201 din 10 martie 2023 a fost publicat Ordinul ANAF nr.310/2023 pentru aprobarea modelului si continutului formularului 101 Grup fiscal „Declaratie consolidata privind impozitul pe profit determinat de grupul fiscal”, precum si pentru modificarea si completarea OpANAF nr.3386/2016 pentru aprobarea modelului si continutului formularelor 101 „Declaratie privind impozitul pe profit” si 120 „Decont privind accizele”.

Reamintim faptul ca definitia grupului fiscal a fost introdusa prin Legea 296/2020 pentru modificarea si completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, la finalul anului 2020 (MO nt.1269 din 21 decembrie 2020).

Astfel, grupul fiscal in domeniul impozitului pe profit, se constituie din cel putin doua dintre urmatoarele entitati, denumite in continuare membri:

  • o persoana juridica romana/persoana juridica cu sediul social in Romania infiintata potrivit legislatiei europene si una sau mai multe persoane juridice romane/persoane juridice cu sediul social in Romania infiintate potrivit legislatiei europene la care aceasta detine, in mod direct sau indirect, cel putin 75% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot al acestora;
  • cel putin doua persoane juridice romane la care o persoana fizica romana detine, in mod direct sau indirect, cel putin 75% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot;
  • cel putin doua persoane juridice romane detinute, in mod direct sau indirect, in proportie de cel putin 75% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot, de o persoana juridica/fizica, rezidenta intr-un stat cu care Romania are incheiata o conventie de evitare a dublei impuneri sau intr-un stat cu care s-a incheiat un acord privind schimbul de informatii;
  • cel putin o persoana juridica romana detinuta, in mod direct sau indirect, in proportie de cel putin 75% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot, de o persoana juridica rezidenta intr-un stat cu care Romania are incheiata o conventie de evitare a dublei impuneri sau intr-un stat cu care s-a incheiat un acord privind schimbul de informatii si sediul permanent/sediul permanent desemnat din Romania al acestei persoane juridice straine.

 

Persoana juridica responsabila reprezinta persoana juridica romana/persoana juridica cu sediul social in Romania infiintata potrivit legislatiei europene, membra a unui grup fiscal in domeniul impozitului pe profit, desemnata pentru determinarea rezultatului fiscal consolidat al grupului fiscal, depunerea declaratiei de impozit pe profit si efectuarea platii impozitului pe profit in numele grupului.

 

Potrivit Referatului de aprobare a Ordinului 310 in versiunea de proiect, motivatiile aparitiei documentului sunt:

Prin Legea nr.296/2020 au fost aduse modificari si completari Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, fiind stabilite reguli privind consolidarea fiscala in domeniul impozitului pe profit.

Noile reglementari stabilesc conditiile privind constituirea, modificarea si desfiintarea grupului fiscal in domeniul impozitului pe profit, precum si reguli privind impozitarea grupului fiscal.

Determinarea rezultatului fiscal consolidat al grupului fiscal, depunerea declaratiei de impozit pe profit si efectuarea platii impozitului pe profit in numele grupului se realizeaza de persoana juridica responsabila, desemnata potrivit legii.

Persoana juridica responsabila are obligatia sa depuna o declaratie anuala consolidata privind impozitul pe profit datorat de grupul fiscal.

Declaratia se depune la organul fiscal competent, impreuna cu declaratia anuala privind impozitul pe profit a fiecarui membru al grupului fiscal.

 

Prevederi importante:

Astfel, prin aparitia Ordinului 310/2023, se propun urmatoarele:

  • aprobarea modelului si continutului formularului 101 Grup fiscal „Declaratie consolidata privind impozitul pe profit determinat de grupul fiscal”;
  • adaptarea modelului si continutului formularului 101 „Declaratie privind impozitul pe profit” astfel incat sa poata fi utilizat si de membrii grupului fiscal in domeniul impozitului pe profit;
  • aprobarea instructiunilor de completare a formularului 101 Grup fiscal „Declaratie consolidata privind impozitul pe profit determinat de grupul fiscal”;
  • adaptarea instructiunilor de completare a formularului 101 „Declaratie privind impozitul pe profit”.

 

  • Formularul 101 Declaratie privind impozitul pe profit se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:

 

Declaratia se completeaza si de membrii grupului fiscal in domeniul impozitului pe profit. In aceasta situatie se bifeaza rubrica Declaratie depusa de membrul unui grup fiscal in domeniul impozitului pe profit.

Fiecare membru al grupului fiscal completeaza declaratia proprie, cu ajutorul aplicatiei informatice de asistenta.

Declaratia semnata electronic se transmite persoanei juridice responsabile a grupului fiscal in domeniul impozitului pe profit, in format electronic.

Randul 39 – se completeaza cu valoarea pierderilor fiscale de recuperat din perioadele anterioare, atat din activitatile din Romania, cat si din surse externe. Nu se includ la acest rand pierderile fiscale din anii anteriori, reglementate de art. 40 din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, nerecuperabile din profitul impozabil al anului de raportare.

 

Randul 40 – se completeaza cu valoarea profitului impozabil/pierderii fiscale de recuperat in anii urmatori.

In cazul membrilor unui grup fiscal in domeniul impozitului pe profit se vor avea in vedere urmatoarele:

– in cazul in care, in anul curent, membrul unui grup fiscal inregistreaza profit impozabil, pierderile fiscale (rd. 39), inregistrate de un membru al grupului inainte de aplicarea sistemului de consolidare fiscala in domeniul impozitului pe profit, se recupereaza in conformitate cu prevederile art. 31 din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, de catre membrul respectiv, numai din profiturile impozabile ale acestuia;

– pierderea fiscala din anii precedenti (suma inscrisa la rd. 39) poate fi scazuta in limita profitului impozabil;

– in cazul in care, in anul curent, membrul unui grup fiscal inregistreaza pierdere fiscala, pierderile fiscale (rd. 39) inregistrate de un membru al grupului inainte de aplicarea sistemului de consolidare fiscala in domeniul impozitului pe profit nu se cumuleaza cu pierderea fiscala din anul curent;

– pierderile fiscale inregistrate de un membru al grupului in perioada aplicarii sistemului de consolidare fiscala se recupereaza din rezultatul fiscal consolidat al grupului;

– suma reprezentand profit impozabil/pierdere fiscala inscrisa la rd. 40 se comunica persoanei juridice responsabile pentru determinarea rezultatului fiscal consolidat al grupului fiscal.

Randul 43.1 – se inscriu sumele reprezentand cheltuielile cu sponsorizarea si/sau mecenatul, cheltuielile privind bursele private, acordate potrivit legii, precum si sumele reprezentand cheltuielile privind bunurile, mijloacele financiare si serviciile acordate Fondului Natiunilor Unite pentru Copii – UNICEF, precum si altor organizatii internationale care isi desfasoara activitatea potrivit prevederilor unor acorduri speciale la care Romania este parte.

In situatia membrilor unui grup fiscal in domeniul impozitului pe profit, randurile 41.2, 47, 49, 51-53 din formular nu se completeaza.

Este important de retinut faptul ca prevederile Ordinului ANAF nr. 310/2023 se aplica pentru declararea impozitului pe profit anual datorat incepand cu anul fiscal 2022.

 

  • Instructiuni de completare a formularului 101 Grup fiscal „Declaratie consolidata privind impozitul pe profit determinat de grupul fiscal”:

 

Depunerea declaratiei 101 Grup Fiscal:

 

Declaratia se completeaza si se depune de catre persoana juridica responsabila pentru determinarea rezultatului fiscal consolidat al grupului fiscal in domeniul impozitului pe profit pana la data de 25 martie inclusiv a anului urmator/pana la data de 25 a celei de-a treia luni inclusiv de la inchiderea anului fiscal modificat.

In cazul in care cel putin unul dintre membrii grupului fiscal intra sub incidenta prevederilor art. I din OUG nr.153/2020 pentru instituirea unor masuri fiscale de stimulare a mentinerii/cresterii capitalurilor proprii, precum si pentru completarea unor acte normative, pe perioada aplicarii prevederilor respective, persoana juridica responsabila este obligata sa depuna declaratia pana la data de 25 iunie inclusiv a anului urmator, respectiv pana la data de 25 a celei de-a sasea luni inclusiv de la inchiderea anului fiscal modificat, dupa caz.

Declaratia se depune la organul fiscal competent pentru administrarea fiscala a persoanei juridice responsabile impreuna cu declaratia anuala privind impozitul pe profit a fiecarui membru.

In cazul in care persoana juridica responsabila corecteaza declaratia depusa, declaratia rectificativa se intocmeste pe acelasi model de formular, inscriind „X” in spatiul special prevazut in acest scop.

Declaratia nu poate fi depusa si nu poate fi corectata dupa anularea rezervei verificarii ulterioare, cu exceptiile prevazute la art. 105 alin. (6) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare, denumita in continuare Codul de procedura fiscala.

In situatia in care persoana juridica responsabila depune declaratia dupa anularea rezervei verificarii ulterioare se bifeaza rubrica „Declaratie depusa dupa anularea rezervei verificarii ulterioare” si se completeaza temeiul legal pentru depunerea declaratiei, in rubrica prevazuta in acest scop.

Declaratia consolidata privind impozitul pe profit determinat de grupul fiscal se completeaza cu ajutorul programului de asistenta si se transmite prin mijloace electronice de transmitere la distanta, in conformitate cu prevederile legale in vigoare, impreuna cu declaratiile anuale privind impozitul pe profit ale membrilor grupului fiscal (formular 101 „Declaratie privind impozitul pe profit”), in format electronic.

Fiecare membru al grupului fiscal completeaza propria declaratie privind impozitul pe profit (formular 101), cu ajutorul aplicatiei informatice de asistenta. Declaratia privind impozitul pe profit semnata electronic se transmite persoanei juridice responsabile a grupului fiscal in domeniul impozitului pe profit, in format electronic.

 

Baza legala:

  • Ordinul ANAF 310/2023 pentru aprobarea modelului si continutului formularului 101 Grup fiscal ”Declaratie consolidata privind impozitul pe profit determinat de grupul fiscal”, precum si pentru modificarea si completarea Ordinului presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 3.386/2016 pentru aprobarea modelului si continutului formularelor 101 ”Declaratie privind impozitul pe profit” si 120 ”Decont privind accizele”
  • Legea 296/2020 pentru modificarea si completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal
  • Codul Fiscal (aprobat prin Legea nr.227/2015, publicata in MO nr.688 din 10.09.2015), cu modificarile si completarile ulterioare;
  • Normele Metodologice de aplicare a Codului Fiscal (aprobate prin HG nr.1/2016).