Situatie: Administratorul unei societati, conform actului constitutiv, care este si angajat doreste sa-si deconteze in anul 2023, servicii turistice. Avand in vedere ca plafonul neimpozabil este de 33%, se doreste acordarea lunara a unei sume in limita plafonului.
Suma totala de pe factura, aferenta serviciilor turistice este de 15.000 lei.
Poate societatea sa ii deconteze lunar, pe baza acestei facturi 33% din salariul de incadrare al salariatului, pana se va ajunge la plafonul de 33%?
Solutie: Conform Codului Fiscal actualizat, art.76 alin.(4^1) si (4^2) :
Urmatoarele venituri cumulate lunar nu reprezinta venit impozabil in intelesul impozitului pe venit, in limita plafonului lunar de cel mult 33% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat sau din solda lunara/salariul lunar acordata/acordat potrivit legii:
(…)
- d) contravaloarea serviciilor turistice si/sau de tratament, inclusiv transportul, pe perioada concediului, pentru angajatii proprii si membrii de familie ai acestora, acordate de angajator, astfel cum este prevazut in contractul de munca, regulamentul intern, sau primite in baza unor legi speciale si/sau finantate din buget, in limita unui plafon anual, pentru fiecare angajat, reprezentand nivelul unui castig salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul in care au fost acordate; (…)
Ordinea in care veniturile prevazute la alin. (4^1) se includ in plafonul lunar de cel mult 33% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat sau din solda lunara/salariul lunar acordata/acordat potrivit legii se stabileste de angajator.
In ceea ce priveste decontarea serviciilor turistice, acestea se calculeaza in functie de castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2023.
Astfel, potrivit Legii nr.369/2022 referitoare la bugetul asigurarilor sociale de stat pe anul 2023, castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2023 este de 6.789 lei.
Asadar, decontarea serviciilor turistice si/sau de tratament, inclusiv transportul, pe perioada concediului, pentru angajatii proprii si membrii de familie ai acestora de catre angajator se poate face in limita a 6.789 lei in anul 2023.
Referitor la speta de mai sus, chiar daca valoarea neimpozabila anual in ceea ce priveste serviciile turistice este de 6789 lei, in luna ianuarie se poate deconta doar 33% din salariul de baza al administratorului firmei, in calitate de salariat, deoarece legislatia nu prevede faptul ca plafonul de 6789 lei neutilizat se poate reporta pe lunile urmatoare cand salariatul nu e in concediu.
Prin urmare, daca de exemplu salariatul ar fi in concediu si in februarie atunci poate beneficia si in februarie de un venit neimpozabil in limita a 33% din salariul de baza.
Diferenta dintre plafonul neimpozabil astfel calculat si suma de 15.000 lei se trateaza ca venit salarial.
Solutia pentru ca angajatul sa beneficieze de toata suma neimpozabila este sa plece in concediu in mai multe luni din an pana la atingerea plafonului de 6789 lei.
In concluzie, din valoarea de 15.000 pe care societatea i-o deconteaza salariatului, venitul neimpozabil reprezinta 33% din salariul de baza pe lunaianuarie 2023, iar restul sumei se trateaza ca venit salarial.
Baza legala:
- Legea 369/2022 bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2023, cu modificarile si completarile ulterioare;
- Codul Fiscal (aprobat prin Legea nr.227/2015, publicata in MO nr.688 din 10.09.2015), cu modificarile si completarile ulterioare.