Extinderea obligatiei de a desemna un responsabil cu gestionarea deseurilor

Legea 17 pentru aprobarea OUG nr.92/2021 privind regimul deseurilor a fost publicata in Monitorul Oficial (Partea I) nr.21 din data de 9 ianuarie 2023, cu intrare in vigoare din data de 12 ianuarie 2023.

Documentul prevede sanctionarea unor noi fapte si amenzi mult mai mari pentru companii si persoane fizice. In acelasi timp, prin inlocuirea unor termeni s-a ajuns la extinderea unor obligatii in privinta managementului deseurilor.

Reamintim faptul ca un nou regim al deseurilor a intrat in vigoare in august 2021 – OUG 92/2021 a inlocuit Legea 211/2011 si a modificat considerabil regimul juridic aplicabil in acest domeniu. Ca orice alta ordonanta, OUG 92 a trebuit sa treaca prin Parlament, unde, prin legea de aprobare (Legea nr. 17/2023), a mai primit ceva modificari. Noile masuri au intrat in vigoare pe 12 ianuarie.

Cea mai importanta modificare a legislatiei de profil este cea care se refera la cresterea sanctiunilor pentru un management deficitar al deseurilor, atat pentru persoanele juridice, cat si pentru cele fizice.

Mentionam ca normele de transport ale deseurilor au suferit si ele modificari, transportatorii fiind obligati sa inscriptioneze vehiculele cu litera D si sa urmeze rute bine stabilite atunci cand introduc deseuri pe teritoriul Romaniei.

An alt aspect important se refera la faptul ca desemnarea unui responsabil privind managementul deseurilor nu mai este obligatorie doar pentru cei care detin autorizatie de mediu, ci pentru orice titular al unei activitati economice de gestionare a deseurilor si/sau generatoare de deseuri.

Referitor la acordarea amenzilor, pentru fiecare categorie de sanctiuni sunt prevazute limite majorate. De exemplu, persoanele juridice risca acum amenzi intre 40.000 – 60.000 de lei, comparativ cu limitele anterioare situate in intervalul 20.000 – 40.000 de lei, dar regasim amenzi mult mai mari si pentru persoanele fizice (limita actuala fiind ridicata, pentru anumite fapte, la 45.000 de lei).

Potrivit actualelor dispozitii, responsabilii risca, in cazul abandonarii/aruncarii/eliminarii deseurilor in spatii neautorizate sau in cazul incendierii ori ingroparii acestora, sa li se confiste inclusiv bunurile si mijloacele folosite la savarsirea contraventiei.

Se pedepseste acum cu inchisoarea colectarea, transportul sau valorificarea de deseuri, inclusiv controlul acestor operatiuni si intretinerea ulterioara a spatiilor de eliminare, inclusiv actiunile intreprinse de comercianti sau brokeri in procesul de gestionare a deseurilor, cu incalcarea dispozitiilor legale in domeniu.

Mai mult decat atat, un dosar penal se va deschide si pentru ingroparea deseurilor, pentru incendierea oricarui tip de deseu si/sau substanta sau obiect si pentru abandonarea, aruncarea si/sau ascunderea deseurilor.