In Monitorul Oficial (Partea I) nr.490 din 17 mai 2022 a fost publicata Legea nr.139/2022 pentru aprobarea OUG nr.120/2021 privind administrarea, functionarea si implementarea sistemului national privind factura electronica RO e-Factura si factura electronica in Romania, precum si pentru completarea OG nr.78/2000 privind omologarea, eliberarea cartii de identitate a vehiculului si certificarea autenticitatii vehiculelor rutiere in vederea introducerii pe piata, punerii la dispozitie pe piata, inmatricularii sau inregistrarii in Romania, precum si supravegherea pietei pentru acestea.
Precizam ca dispozitiile noului act normativ au intrat in vigoare in data de 20 mai 2022.
Actul normativ are ca obiect de reglementare transpunerea in legislatia nationala a Directivei 2014/55/UE a Parlamentului European si a Consiliului din 16 aprilie 2014 privind facturarea electronica in domeniul achizitiilor publice.
Potrivit expunerii de motive, implementarea si operationalizarea sistemului national privind factura electronica RO eFactura vizeaza trei directii mari de actiune: oferirea unui serviciu public electronic necesar derularii contractelor de achizitii publice, contractelor de achizitie sectoriala/concesiuni de lucrari si servicii si tranzactiilor dintre operatorii economici, in fapt un instrument de sprijin adaptat evolutiei contextului pandemic, coerenta in realizarea si aplicarea politicilor si reformelor fiscal-bugetare prin gestionarea in mod eficient a resurselor bugetare alocate institutiilor si autoritatilor publice, respectiv implementarea unor mecanisme corecte si eficiente care sa asigure monitorizarea executiei bugetare si a sumelor alocate diferitelor programe de investitii, cresterea eficientei si eficacitatii in colectarea impozitelor si taxelor, cu concentrare in special in ceea ce priveste imbunatatirea si consolidarea gradului de colectare a TVA, precum si prevenirea si combaterea fraudei, a evaziunii si a eventualelor abuzuri in domeniul TVA.
Potrivit documentului recent aprobat, incepand cu data de 1 iulie 2022, operatorii economici stabiliti in Romania conform art. 266 alin. (2) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, au obligatia, in relatia B2G, definita conform art.2 alin.(1) lit.m) din OUG nr.120/2021 privind administrarea, functionarea si implementarea sistemului national privind factura electronica RO e-Factura si factura electronica in Romania, sa emita facturi electronice si sa le transmita prin sistemul national privind factura electronica RO e-Factura.
Astfel, desi initial, prin OUG nr.120/2021 privind administrarea, functionarea si implementarea sistemului national privind factura electronica RO e-Factura si factura electronica in Romania, prin art.5, s-a reglementat ca operatorii economici pot opta pentru utilizarea sistemului national privind factura electronica, prin Legea nr.139/2022 pentru aprobarea O.U.G. nr.120/2021, publicata in M. Of. nr. 490 din 17 mai 2022, la art. II, s-a reglementat ca, incepand cu data de 1 iulie 2022, operatorii economici cu sediul activitatii economice in Romania au obligatia sa emita facturi electronice si sa le transmita prin sistemul national privind factura electronica RO e-Factura, in relatia B2G.
Asa cum se poate constata chiar din legea de aprobare a O.U.G. nr. 120/2021, emiterea facturii in relatia B2G este obligatorie, fara ca aceasta obligatie sa intevina doar in cazul livrarii produselor cu risc fiscal.
Alte modificari publicate in Legea nr.139/2022:
- destinatar al facturii electronice – operatorul economic, autoritatea contractanta, entitatea contractanta si orice alta entitate care primeste factura electronica insotita de sigiliul electronic al Ministerului Finantelor in sistemul national privind factura electronica RO e-Factura;
- destinatarul unei facturi electronice emise in relatia B2G – autoritatea contractanta, entitatea contractanta sau unitatea de achizitii centralizate cu atributii in acest sens potrivit legii care primeste factura electronica insotita de sigiliul electronic al Ministerului Finantelor in sistemul national privind factura electronica RO e-Factura.
- in situatia in care factura electronica transmisa respecta structura prevazuta, se aplica sigiliul electronic al Ministerului Finantelor si se comunica de indata destinatarului. Aplicarea sigiliului electronic al Ministerului Finantelor atesta primirea acesteia in sistemul national privind factura electronica RO e-Factura.
- exemplarul original al facturii electronice se considera fisierul de tip XML insotit de sigiliul electronic al Ministerului Finantelor (semnatura electronica a MF a fost inlocuita cu sigiliul electronic).
Operatorii economici inregistrati in Registrul RO e-Factura care nu dispun de o aplicatie de conversie pot utiliza aplicatia informatica pusa la dispozitie de Ministerul Finantelor, prin Centrul National pentru Informatii Financiare, la momentul operationalizarii sistemului national privind factura electronica RO e-Factura.
De asemenea, toate functionalitatile Sistemului national privind factura electronica RO e-Factura utilizate de catre operatorii economici inrolati sunt accesibile acestora si prin servicii digitale de tip masina-la-masina, respectiv interfete de aplicatie programabile.
Aspecte importante – in relatia B2B:
In relatia B2B, emiterea facturii electronice nu este obligatorie daca livrarile efectuate nu cuprind produse cu risc fiscal, aspect reglementat prin art.10 din OUG nr.120/2021, articol care nu a fost modificat/completat prin Legea nr.139/2022
„(1) In relatia comerciala B2B emitentul facturii electronice poate opta pentru transmiterea acesteia catre destinatar utilizand sistemul national privind factura electronica RO e-Factura cu respectarea prevederilor art. 4 alin. (1).
(2) In situatia in care emitentul facturii electronice opteaza pentru transmiterea acesteia in sistemul national privind factura electronica RO e-Factura, acesta este obligat sa fie inregistrat in Registrul operatorilor care au optat pentru utilizarea sistemului national privind factura electronica RO e-Factura, denumit in continuare Registrul RO e-Factura.
(3) Operatorul economic care a optat pentru utilizarea sistemului national privind factura electronica RO e-Factura este inscris in Registrul RO e-Factura incepand cu data de 1 a lunii urmatoare exercitarii optiunii. De la momentul inscrierii in Registrul RO e-Factura, emitentul dobandeste si calitatea de destinatar.”
Totusi, este important de retinut faptul ca urmeaza a fi efectuate modificari si in ceea ce priveste emiterea facturii in relatia B2B, aspect reglementat, de asemenea, prin ART. III din Legea nr.129/2022
„In termen de 30 de zile de la data adoptarii Deciziei de autorizare a Romaniei sa aplice o masura speciala de derogare de la articolele 178, 218 si 232 din Directiva 2006/112/CE a Consiliului din 28 noiembrie 2006 privind sistemul comun al taxei pe valoarea adaugata, cu modificarile ulterioare, prin ordin al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala se stabilesc categoriile de operatori economici stabiliti in Romania conform art. 266 alin. (2) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, care au obligatia de a emite facturi electronice in relatia B2B si de a le transmite prin sistemul national privind factura electronica RO e-Factura, precum si data de la care intervine aceasta obligatie.”
Baza legala:
- Legea nr.139/2022 pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 120/2021 privind administrarea, functionarea si implementarea sistemului national privind factura electronica RO e-Factura si factura electronica in Romania, precum si pentru completarea Ordonantei Guvernului nr. 78/2000 privind omologarea, eliberarea cartii de identitate a vehiculului si certificarea autenticitatii vehiculelor rutiere in vederea introducerii pe piata, punerii la dispozitie pe piata, inmatricularii sau inregistrarii in Romania, precum si supravegherea pietei pentru acestea;
- OUG nr.120/2021 privind administrarea, functionarea si implementarea sistemului national privind factura electronica RO e-Factura si factura electronica in Romania, precum si pentru completarea Ordonantei Guvernului nr. 78/2000 privind omologarea, eliberarea cartii de identitate a vehiculului si certificarea autenticitatii vehiculelor rutiere in vederea introducerii pe piata, punerii la dispozitie pe piata, inmatricularii sau inregistrarii in Romania, precum si supravegherea pietei pentru acestea.