Zi libera pentru vaccinarea împotriva COVID 19

Zi In data de 29 iunie 2021 a fost adoptata de catre Camera Deputatilor, in calitate de Camera decizionala, propunerea legislativa (care completeaza Legea nr.55/2020), prin care angajatii care aleg sa se vaccineze vor beneficia, la cerere, de o zi libera platita in ziua in care li se administreaza fiecare dintre dozele de vaccin impotriva COVID-19. In cadrul documentului se propune ca inclusiv elevii, studentii si cadrele militare in activitate sa fie scutiti de prezenta in ziua in care le este administrata o doza de vaccin impotriva COVID-19.

Ziua libera va fi acordata, asadar, atat la efectuarea dozei initiale de vaccin, cat si la rapel, pentru vaccinurile pentru care se administreaza doua doze, iar de aceasta zi se va beneficia in plus fata de zilele libere de concediu de odihna.

De asemenea, elevii si studentii vor beneficia de o zi de scutire de frecventa in ziua vaccinarii, la fel, pentru fiecare doza de vaccin efectuata, potrivit aceluiasi proiect adoptat de deputati.

In plus, cadrele militare in activitate, soldatii si gradatii profesionisti vor beneficia, conform proiectului, de „cate o zi de permisie, pentru fiecare doza de vaccin efectuata”. 

Mentionam ca acestia vor putea primi zilele libere mentionate, potrivit propunerii legislative adoptate de deputati, pe baza adeverintei de vaccinare eliberate potrivit legii, ca document justificativ ce dovedeste administrarea dozei de vaccin impotriva COVID-19 in ziua respectiva.

Este important de precizat faptul ca, in situatia in care ziua libera coincide cu ziua vaccinarii, persoanele respective au obligatia depunerii adeverintei de vaccinare in prima zi lucratoare de la vaccinare.

Potrivit proiectului, unul dintre parintii copilului cu varsta de pana la 18 ani sau reprezentantul legal al acestuia, „precum si al persoanei cu dizabilitati cu varsta de pana la 26 de ani, in ziua vaccinarii copilului, respectiv a persoanei cu dizabilitati”, vor putea beneficia, de asemenea, de o zi libera in fiecare dintre zilele de vaccinare. In acest sens, parintele respectiv va trebui sa prezinte angajatorului atat adeverinta de vaccinare a copilului, cat si o declaratie pe propria raspundere a celuilalt parinte, potrivit careia acesta nu a solicitat, de la locul sau de munca, o zi libera in acest scop.

In cazul familiilor monoparentale, persoana singura care are copii in intretinere si care locuiesc cu ea va trebui sa faca mentiune in acest sens in declaratia pe propria raspundere, specificand ca se afla in una dintre situatiile prevazute la art. 3 din Legea nr.277/2010, pentru a putea fi incadrata conform definitiei familiei monoparentale si anume:

  • este necasatorita;
  • este vaduva;
  • este divortata;
  • are sotul sau sotia declarat/a disparut/a prin hotarare judecatoreasca;
  • are sotul/sotia arestat/a preventiv pe o perioada mai mare de 30 de zile sau executa o pedeapsa privativa de libertate si nu participa la intretinerea copiilor;
  • nu a implinit varsta de 18 ani si se afla in una dintre situatiile de mai sus; sau
  • a fost numita tutore sau i s-au incredintat ori i s-au dat in plasament unul sau mai multi copii si este necasatorita, vaduva sau divortata.

Dupa cum se prevede in expunerea de motive a documentului amintit, intrucat “vaccinarea impotriva virusului SARS CoV-2 constituie principala metoda de combatere a efectelor pandemiei”, aceasta propunere legislativa constituie o masura menita sa incurajeze vaccinarea si sa elimine eventualele piedici din calea vaccinarii, ce tin de relatiile de munca. libera pentru vaccinarea impotriva COVID 19.