Tratamentul fiscal aplicabil veniturilor din drepturi de autor

In anul 2019, veniturile din drepturi de autor se impun prin retinere la sursa de catre platitorii de venit, impozitul fiind impozit final.

Venitul net din drepturile de proprietate intelectuala, inclusiv din crearea unor lucrari de arta monumentala, se determina de catre platitorii venitului, persoane juridice sau alte entitati care au obligatia de a conduce evidenta contabila, prin deducerea din venitul brut a cheltuielilor determinate prin aplicarea cotei forfetare de 40% asupra venitului brut.

Impozitul se calculeaza prin aplicarea cotei de 10% asupra venitului net (venit brut – cheltuiala forfetara de 40%) si se retine la sursa, de catre platitori la momentul platii veniturilor.

Impozitul calculat si retinut reprezinta impozit final, se declara in formularul 112 Declaratie privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate si se plateste la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost retinut.

Contributii sociale in cazul drepturilor de autor

Persoanele fizice nu datoreaza CAS si CASS pentru veniturile din drepturi de proprietate intelectuala daca realizeaza venituri din salarii sau venituri din pensii.

Platitorul venitului nu retine contributii de asigurari sociale (CAS si CASS) daca beneficiarul venitului este pensionar sau salariat.

In cazul in care beneficiarul venitului nu este salariat sau pensionar, platitorul venitului are obligatia sa calculeze, sa retina, sa plateasca contributia de asigurari sociale si contributia la sistemul de sanatate in urmatoarele situatii:

  • Este singurul platitor de venit, iar nivelul net estimat al acestor venituri, pentru anul curent, este cel putin egal cu 12 salarii minime brute pe tara in vigoare in anul pentru care se datoreaza contributia;
  • Nu este singurul platitor de venit, dar nivelul net estimat al acestor venituri pentru anul curent, este cel putin egal cu 12 salarii minime brute pe tara in vigoare in anul pentru care se datoreaza contributia.

In acest caz, beneficiarul realizeaza venituri din drepturi de autor din mai multe surse adica si la alti platitori, insa:

  • Fie veniturile realizate la alti platitori sunt mai mici de 12 salarii minime brute pe tara in vigoare in anul pentru care se datoreaza contributia.
  • Fie veniturile realizate la alti platitori sunt cel putin egale cu 12 salarii minime brute pe tara in vigoare in anul pentru care se datoreaza contributia dar platitorul venitului este desemnat prin contractul de drepturi de autor platitor de contributii sociale.

In cazurile in care platitorul venitului are obligatia platii contributiilor sociale conform celor mai sus expuse, acesta declara contributiile sociale in declaratia 112.

In contractul incheiat intre parti se desemneaza platitorul de venit in vederea calcularii, retinerii si platii contributiei prin retinere la sursa, precum si venitul ales pentru care datoreaza contributia, in anul in curs.

Nivelul contributiei calculate si retinute la fiecare plata de catre platitorul de venit este cel stabilit de parti, pana la concurenta contributiei aferente venitului ales precizat in contract (acest venit nu poate fi mai mic de 12 salarii minime pe an).