Reglementari noi pentru societati privind ambalajele si deseurile de ambalaje

Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.50 pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 196/2005 privind Fondul pentru mediu si pentru modificarea si completarea Legii nr. 249/2015 privind modalitatea de gestionare a ambalajelor si a deseurilor de ambalaje a fost publicata in Monitorul Oficial (Partea I) nr.543 din data de 2 iulie 2019.

Astfel, legislatia de mediu s-a imbogatit recent printr-o serie de prevederi noi. Noile obligatii stipulate pentru firme sunt in legatura cu ambalajele folosite si deseurile de ambalaje rezultate in urma activitatii lor.

OUG nr.50/2019 a intrat in vigoare in data de 2 iulie si transpune in legislatia de mediu o directiva europeana, aducand obligatii noi si detalieri sau clarificari la obligatiile existente ale firmelor din Romania in ceea ce priveste deseurile de ambalaje.

Prin urmare, pentru firmele din industria hoteliera si a serviciilor alimentare care produc in urma activitatii lor ambalaje folosite si/sau deseuri de ambalaje similare celor provenite din gospodarii, OUG nr. 50/2019 aduce obligatia de a proceda intr-unul dintre urmatoarele moduri:

  • fie sa returneze ambalajele folosite pentru care au platit o suma de bani in cadrul unui sistem de garantie-returnare;
  • fie sa predea ambalajele folosite unor colectori autorizati care fac dovada unui contract valabil incheiat cu o organizatie care implementeaza obligatiile privind raspunderea extinsa a producatorului;
  • fie sa depuna deseurile de ambalaje, pe tipuri de materiale, in sistemele de colectare separata a deseurilor municipale gestionate de catre operatorii de salubrizare.

In situatia agentilor economici care produc astfel de ambalaje si/sau deseuri de ambalaje si care nu sunt din industria hoteliera sau a serviciilor alimentare, OUG nr.50/2019 prevede urmatoarele obligatii alternative:

  • sa le predea unor colectori autorizati pentru achizitionarea deseurilor de ambalaje de la populatie;
  • sa le depuna, pe tipuri de materiale, in sistemele de colectare separata a deseurilor municipale gestionate de catre operatorii de salubrizare.

Reamintim faptul ca prin Ordinul ministrului mediului nr.572/2019 pentru depunerea declaratiilor privind obligatiile la Fondul pentru mediu prin mijloace electronice de transmitere la distanta (publicat in MO nr.544/03.07.2019), se prevede infiintarea unui serviciu online de depunere a declaratiilor de mediu ce va fi disponibil pe site-ul Administratiei Fondului de Mediu.