Reglementarea somajului tehnic conform Ordonantei 32/30.03.2020

Ordonanta 30/2020 care reglementeaza somajul tehnic pe perioada starii de urgenta s-a modificat prin Ordonanta 32/30.03.2020  in sensul simplificarii metodei de aplicare de catre angajatori pentru sumele puse la dispozitie de catre stat prin Agentiile de Ocupare a Fortei de Munca si eliminarii conditiei de diminuare a incasarilor fata de media lunilor ianuarie si februarie.

Prin urmare, orice angajator care reduce sau intrerupe temporar activitatea, total sau partial, ca urmare a efectelor epidemiei coronavirusului SARS-CoV-2 va depune prin posta electronica o cerere datata si semnata de reprezentantul legal insotita de o declaratie pe propria raspundere si lista persoanelor care urmeaza sa beneficieze de indemnizatie de somaj tehnic (modelul va fi aprobat prin ordin).

Angajatorii isi asuma raspunderea pentru corectitudinea si veridicitatea datelor inscrise in aceste documente.

In 15 zile de la depunerea documntelor, Agentiile de Ocupare a Fortei de Munca vor vira catre angajatori sumele plafonate la 75% din salariul mediu brut pe economie, iar angajatorii au la dispozitie 3 zile sa plateasca salariatilor indemnizatiile nete, urmand ca apoi sa plateasca din sumele primite si contributiile sociale (fara contributia asiguratorie de munca) si impozitul pe venit si sa le declare in declaratia 112.

Angajatorii care doresc si isi permit sa plateasca salariatilor diferenta pana la 75% din salariul de baza (acolo unde salariul de baza este mai mare decat salariul mediu brut pe economie) o vor face pe cheltuiala lor.

Documentele de somaj tehnic trebuie inregistrate in Revisal cu o zi inaintea producerii efectelor.

Sumele se vor deconta la inceputul lunii mai pentru luna aprilie.

Pe perioada somajului tehnic salariatii sunt asigurati pentru plata concediilor si indemnizatiilor medicale fara plata contributiei