Radierea din ROI a persoanelor impozabile

A fost emis de catre Ministerul de Finante un comunicat in atentia persoanelor impozabile inregistrate in scopuri de TVA conform art. 153 din Codul fiscal referitor la radierea din Registrul operatorilor intracomunitari a persoanelor impozabile care in anul urmator inscrierii in registru nu au mai efectuat operatiuni intracomunitare.

Persoana impozabila care in sensul TVA utilizeaza ca perioada fiscala “trimestrul calendaristic” si efectueaza o achizitie intracomunitara de bunuri taxabila in Romania este obligata sa isi schimbe perioada fiscala in “luna calendaristica” prin depunerea formularului 092 “Declaratie de mentiuni privind schimbarea perioadei fiscale pentru persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA care utilizeaza trimestrul calendaristic” ca perioada fiscala si care efectueaza o achizitie intracomunitara de bunuri taxabila in Romania”.

Aceasta persoana impozabila va utiliza ca perioada fiscala “luna calendaristica” pentru anul curent si pentru anul urmator.

Daca in cursul anului urmator persoana impozabila nu efectueaza nici o achizitie intracomnitara de bunuri va reveni la “trimestrul calendaristic” drept perioada fiscala si in acest sens trebuie sa depuna formularul 094 “Declaratie privind cifra de afaceri in cazul persoanelor pentru care perioada fiscala este trimestrul calendaristic si care nu au efectuat achizitii intracomunitare de bunuri in anul precedent”.

Persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA conform art. 153 care in anul urmator inscrierii in Registrul operatorilor intracomunitari nu au mai efectuat operatiuni intracomunitare si nu au solicitat radierea din Registrul operatorilor intracomunitari vor fi radiate, din oficiu, din registru de catre organul fiscal.

Radierea din Registrul operatorilor intracomunitari se face in baza Deciziei privind radierea emise de catre organul fiscal competent, care se comunica contribuabilului. Radierea din Registrul operatorilor intracomunitari produce efecte incepand cu data comunicarii deciziei.

De la data radierii din Registrul operatorilor intracomunitari, contribuabilul nu mai are un cod valabil de TVA pentru operatiunile intracomunitare.

Persoanele radiate din Registrul operatorilor intracomunitari pot solicita reinscrierea in Registrul Operatorilor intracomunitari dupa inlaturarea cauzelor care au determinat radierea, daca intentioneaza sa efectueze una sau mai multe operatiuni intracomunitare.

Autor: Raluca Tudor

Lasă un răspuns