Praguri Intrastat

Ordinul Institutului National de Statistica (INS) nr.773/2021 privind pragurile valorice Intrastat pentru colectarea informatiilor statistice de comert intra-UE cu bunuri in anul 2022 a fost publicat in Monitorul Oficial (Partea I) nr.1091 din data de 16 noiembrie 2021.

Mentionam ca pragurile valorice pentru introducerile si expedierile intracomunitare de bunuri vor ramane la nivelul din 2021.

Ordinul 773/2021, aplicabil de la 1 ianuarie 2022, prevede ca pragurile valorice intrastat pentru 2022 vor fi pastrate la nivelul de 900.000 lei. Mai exact, pragul valoric este valabil atat pentru exporturile intraUE de bunuri, cat si pentru importurile intraUE de bunuri.

Potrivit actului normativ, operatorii economici care in cursul anului 2021 au efectuat schimburi de bunuri cu statele membre ale Uniunii Europene, a caror valoare anuala, separat pentru cele doua fluxuri, exporturi intra-UE si respectiv importuri intra-UE de bunuri, depaseste valoarea pragurilor Intrastat stabilite, trebuie sa completeze si sa transmita la Institutul National de Statistica declaratii statistice Intrastat incepand cu luna ianuarie 2022.

De asemenea, aceeasi obligatie o vor avea si firmele care vor depasi aceste praguri in cursul anului 2022. In acest caz, firmele vor trebui sa completeze si sa transmita declaratii intrastat din luna in care valoarea cumulata de la inceputul lui 2021, separata pe cele doua fluxuri, va depasi pragul de 900.000 lei.

Reamintim fraptul ca, potrivit art.6 din Legea nr.422/2006, obligatia furnizarii informatiilor statistice Intrastat revine operatorilor economici inregistrati in Romania in scopuri de taxa pe valoarea adaugata care efectueaza comert intracomunitar cu bunuri si realizeaza o valoare a acestuia ce depaseste pragul valoric stabilit anual de Institutul National de Statistica, separat pentru cele doua fluxuri, introduceri si, respectiv, expedieri de bunuri.

Declaratia intrastat se transmite lunar, exclusiv in format electronic, firmele avand la dispozitie doua modalitati de transmitere: aplicatia Intrastat online si aplicatia Intrastat offline (ambele disponibile gratuit pe www.intrastat.ro).

Termenul limita pentru transmiterea declaratiei intrastat este data de 15 a fiecarei luni, pentru luna anterioara, chiar daca intr-o luna aceasta zi este libera, precum sambata sau duminica.