Plafoane fiscale pentru 2022

Cursurile valutare necesare la calculul noilor plafoane fiscale:

  • Cursul valutar publicat la 31.12.2021 pentru eur : 9481 lei/eur.
  • Cursul valutar valabil pentru 31.12.2021 (publicat de BNR in 30.12.2021) : 9486 lei/eur.
  • Cursul mediu anual publicat de BNR pe 2021: 4,9204 lei/eur

1)   Plafonul pentru incadrarea la microintreprinderi – CA sub 1.000.000 euro

Conform reglementarilor aflate in vigoare, conditia de baza a unei firme pentru a fi platitoare de impozit pe veniturile microintreprinderilor in anul 2022 este aceea ca la 31.12.2021 sa fi realizat venituri ce nu au depasit echivalentul in lei a 1.000.000 euro.

Cursul de schimb pentru determinarea echivalentului in euro este cel valabil la inchiderea exercitiului financiar in care s-au inregistrat veniturile (art.47 alin.1 lit.c din CF).

Curs valutar aplicat: 4.9481 lei/eur

Plafon micro: 4.948.100 lei.

Extras din Normele Metodologice de aplicare a CF: pct.1, de aplicare a art.47 alin.1 lit.c din CF:

„(1) Pentru incadrarea in conditia privind nivelul veniturilor realizate in anul precedent, prevazute la art.47 alin.(1) lit.c) din Codul fiscal, se vor lua in calcul aceleasi venituri care constituie baza impozabila prevazuta la art. 53 din Codul fiscal, iar cursul de schimb pentru determinarea echivalentului in euro este cel de la inchiderea aceluiasi exercitiu financiar.

(2) Persoanele juridice romane care indeplinesc conditiile prevazute la art.47 alin.(1) din Codul fiscal si care desfasoara ca activitate principala sau secundara activitatile corespunzatoare codurilor CAEN prevazute de Legea nr.170/2016 privind impozitul specific unor activitati aplica prevederile titlului III – Impozitul pe veniturile microintreprinderilor din Codul fiscal”.

Important: nu se recalculeaza plafonul in functie de numarul de luni de activitate.

La determinarea cifrei de afaceri se vor lua in considerare aceleasi venituri care constituie baza impozabila prevazuta la art. 53 din Codul fiscal.

2)   Plafonul privind obligatia inregistrarii in scopuri de TVA

Plafonul pentru care exista obligatia de inregistrare ca platitor de TVA – cifra de afaceri: 88.500 eur. Mai exact, persoana impozabila stabilita in Romania a carei cifra de afaceri anuala, declarata sau realizata, este inferioara plafonului de 88.500 euro, al carui echivalent in lei se stabileste la cursul de schimb comunicat de Banca Nationala a Romaniei la data aderarii si se rotunjeste la urmatoarea mie, respectiv 300.000 lei, poate aplica scutirea de TVA (regim special de scutire).

Extras din Codul Fiscal, art. 310 alin. (2)-(4):

„(2) Cifra de afaceri care serveste drept referinta pentru aplicarea alin.(1) este constituita din valoarea totala, exclusiv taxa in situatia persoanelor impozabile care solicita scoaterea din evidenta persoanelor inregistrate in scopuri de TVA, a livrarilor de bunuri si a prestarilor de servicii efectuate de persoana impozabila in cursul unui an calendaristic, taxabile sau, dupa caz, care ar fi taxabile daca nu ar fi desfasurate de o mica intreprindere, a operatiunilor rezultate din activitati economice pentru care locul livrarii/prestarii se considera ca fiind in strainatate, daca taxa ar fi deductibila, in cazul in care aceste operatiuni ar fi fost realizate in Romania conform art. 297 alin. (4) lit. b), a operatiunilor scutite cu drept de deducere si, daca nu sunt accesorii activitatii principale, a operatiunilor scutite fara drept de deducere prevazute la art. 292 alin. (2) lit. a), b), e) si f). Prin exceptie, nu se cuprind in cifra de afaceri prevazuta la alin. (1), daca sunt accesorii activitatii principale, livrarile de active fixe corporale, astfel cum sunt definite la art. 266 alin. (1) pct. 3, si livrarile de active necorporale, efectuate de persoana impozabila.

(3) Persoana impozabila care indeplineste conditiile prevazute la alin. (1) pentru aplicarea regimului special de scutire poate opta oricand pentru aplicarea regimului normal de taxa. Persoana impozabila care realizeaza in cursul unui an calendaristic exclusiv operatiuni scutite fara drept de deducere conform art. 292 nu se considera ca depaseste plafonul prevazut la alin. (1).

(4) O persoana impozabila nou-infiintata poate beneficia de aplicarea regimului special de scutire, daca la momentul inceperii activitatii economice declara o cifra de afaceri anuala estimata, conform alin. (2), sub plafonul de scutire si nu opteaza pentru aplicarea regimului normal de taxare, conform alin. (3).”

Important: Nu se recalculeaza plafonul in functie de numarul de luni de activitate.

3)   Plafonul pentru a trece de la TVA la incasare la TVA normal

Pe scurt, plafonul pentru a trece de la TVA la incasare la TVA normal – cifra de afaceri (determinata potrivit prevederilor art. 282 alin. (3) lit. a)CF ): 4.500.000 lei.

Cadrul legal: art. 282 alin. (3) lit. a CF:

„Prin exceptie de la prevederile alin. (1) si alin. (2) lit. a), exigibilitatea taxei intervine la data incasarii contravalorii integrale sau partiale a livrarii de bunuri ori a prestarii de servicii, in cazul persoanelor impozabile care opteaza in acest sens, denumite in continuare persoane care aplica sistemul TVA la incasare. Sunt eligibile pentru aplicarea sistemului TVA la incasare:

  1. a) persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA conform art. 316, care au sediul activitatii economice in Romania conform art. 266 alin. (2) lit. a), a caror cifra de afaceri in anul calendaristic precedent nu a depasit plafonul de 4.500.000 lei. Persoana impozabila care in anul precedent nu a aplicat sistemul TVA la incasare, dar a carei cifra de afaceri pentru anul respectiv este inferioara plafonului de 4.500.000 lei si care opteaza pentru aplicarea sistemului TVA la incasare, aplica sistemul TVA la incasare incepand cu prima zi a perioadei fiscale urmatoare celei in care persoana impozabila si-a exercitat optiunea, cu conditia ca la data exercitarii optiunii sa nu fi depasit plafonul pentru anul in curs. Cifra de afaceri pentru calculul plafonului de 4.500.000 lei este constituita din valoarea totala a livrarilor de bunuri si a prestarilor de servicii taxabile si/sau scutite de TVA, precum si a operatiunilor rezultate din activitati economice pentru care locul livrarii/prestarii se considera ca fiind in strainatate, conform art. 275 si 278, realizate in cursul anului calendaristic;
  2. b) persoanele impozabile, care au sediul activitatii economice in Romania conform art. 266 alin. (2) lit. a), care se inregistreaza in scopuri de TVA conform art. 316 in cursul anului si care opteaza pentru aplicarea sistemului TVA la incasare fie incepand cu data inregistrarii in scopuri de TVA, fie ulterior in cursul anului inregistrarii in scopuri de TVA. Persoana impozabila care opteaza pentru aplicarea sistemului TVA la incasare incepand cu data inregistrarii in scopuri de TVA aplica sistemul TVA la incasare incepand cu aceasta data. Persoana impozabila care opteaza pentru aplicarea sistemului TVA la incasare ulterior, in cursul anului inregistrarii in scopuri de TVA, aplica sistemul TVA la incasare incepand cu prima zi a perioadei fiscale urmatoare celei in care si-a exercitat optiunea, cu conditia ca la data exercitarii optiunii sa nu fi depasit plafonul prevazut la lit. a).

Persoana impozabila care opteaza pentru aplicarea sistemului TVA la incasare este obligata sa aplice sistemul respectiv cel putin pana la sfarsitul anului calendaristic in care a optat pentru aplicarea sistemului, cu exceptia situatiei in care in cursul aceluiasi an cifra de afaceri depaseste plafonul de 4.500.000 lei, caz in care sistemul se aplica pana la sfarsitul perioadei fiscale urmatoare celei in care plafonul a fost depasit.

Daca in primul an de aplicare a sistemului TVA la incasare persoana impozabila nu depaseste plafonul de 4.500.000 lei, poate aplica sistemul TVA la incasare pana la sfarsitul perioadei fiscale urmatoare celei in care plafonul de 4.500.000 lei, calculat pentru fiecare an calendaristic in parte, a fost depasit pe parcursul unui an calendaristic. Orice persoana impozabila care a optat pentru aplicarea sistemului TVA la incasare si care nu depaseste in cursul unui an plafonul de 4.500.000 lei poate renunta la aplicarea sistemului respectiv oricand in cursul anului, prin depunerea unei notificari la organul fiscal competent intre datele de 1 si 20 ale lunii, cu exceptia primului an in care a optat pentru aplicarea sistemului.

Radierea persoanei respective din Registrul persoanelor care aplica sistemul TVA la incasare se realizeaza de organele fiscale competente incepand cu prima zi a perioadei fiscale urmatoare celei in care a fost depusa notificarea.

Mentionam ca regulile determinarii CA care serveste drept referinta pentru calculul plafonului se regasesc in Norme metodologice de aplicare a Codului Fiscal la pct.26 alin.(4).

Important: Nu se recalculeaza plafonul in functie de numarul de luni de activitate. Pentru aplicarea sistemului TVA la incasare se tine cont de cifra de afaceri realizata in anul calendaristic precedent.

Optiunea pentru aplicarea sistemului TVA la incasare se poate exercita oricand in cursul anului, cu conditia ca la data exercitarii optiunii sa nu fi depasit plafonul pentru anul in curs.

O persoana impozabila care a optat pentru acest sistem si care nu a depasit plafonul de 4.500.000 lei in cursul unui an poate renunta oricand in cursul anului la aplicarea sistemului.

4)   Plafonul pentru trecerea de la platitor de TVA trimestrial la platitor lunar

Plafonul pentru trecerea de la platitor trimestrial de TVA la platitor lunar – este cifra de afaceri de 100.000 euro (din operatiuni taxabile si/sau scutite cu drept de deducere si/sau neimpozabile in Romania conform art. 275 si 278, dar care dau drept de deducere conform art. 297 alin. (4) lit. b) CF) .

Contravaloarea in lei se determina pe baza cursului de schimb comunicat de BNR valabil pentru data de 31 decembrie a anului 2021 respectiv – publicat in 30.12.2021: 4.9486 lei/eur).

Astfel plafonul la 2021 este de: 494.860 lei.

In cazul in care acest plafon a fost depasit sau in cazul in care au fost efectuate una sau mai multe achizitii intracomunitare de bunuri este obligatorie trecerea la perioada fiscala – luna calendaristica.

Mentionam ca, in anul inregistrarii, firmele trebuie sa-si estimeze cifra de afaceri, iar pentru stabilirea perioadei de raportare trebuie sa o compare cu plafonul recalculat corespunzator numarului de luni ramase pana la sfarsitul anului calendaristic. Daca cifra de afaceri estimata nu depaseste plafonul de 100.000 euro, recalculat corespunzator numarului de luni ramase pana la sfarsitul anului calendaristic (100.000 euro/12 luni*nr luni ramase pana la sfarsitul anului), persoana impozabila va depune deconturi trimestriale in anul inregistrarii.

De asemenea, daca cifra de afaceri efectiv obtinuta, recalculata in baza activitatii corespunzatoare unui an calendaristic intreg (CA/ nr luni de activitate x 12) depaseste plafonul de 100.00 euro, in anul urmator perioada fiscala va fi luna calendaristica.

Important: Se recalculeaza plafonul in functie de numarul de luni de activitate.

Subliniem faptul ca modul de calcul al cifrei de afaceri este prevazut la pct.103 din Normele metodologice de aplicare a art.322 din Codul Fiscal.

5)   Trecerea de la norma la sistem real

Potrivit art.69, alin.(9), contribuabilii pentru care venitul net se determina pe baza de norme de venit si care in anul fiscal anterior au inregistrat un venit brut anual mai mare decat echivalentul in lei al sumei de 100.000 euro, incepand cu anul fiscal urmator, au obligatia determinarii venitului net anual in sistem real (cursul de schimb valutar utilizat pentru determinarea echivalentului in lei al sumei de 100.000 EUR este cursul de schimb mediu anual comunicat de BNR, la sfarsitul anului fiscal 2021).

Aceasta categorie de contribuabili are obligatia sa completeze corespunzator si sa depuna declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice pana la data de 25 mai, inclusiv a anului urmator celui de realizare a venitului’’.

Important: Nu se recalculeaza plafonul in functie de numarul de luni de activitate.

Cursul mediu anual la EUR pe 2021: 4,9204 lei/eur

Plafonul in lei, de la norma la sistem real, este: 492.040 lei.

6)   Plafonul pentru achizitii intracomunitare de bunuri

Nu sunt considerate operatiuni impozabile in Romania – achizitiile intracomunitare de bunuri care indeplinesc printre altele si conditia ca valoarea totala a acestor achizitii intracomunitare sa nu depaseasca pe parcursul anului calendaristic curent sau nu a depasit pe parcursul anului calendaristic anterior plafonul de 10.000 EUR .

Subliniem ca echivalentul in lei a plafonului este 34.000 lei (conversia se realizeaza la cursul valutar de schimb comunicat de BNR la data aderarii).

Potrivit art. 268 alin.(5) din Codul Fiscal, plafonul pentru achizitii intracomunitare prevazut la alin. (4) lit. b) este constituit din valoarea totala, exclusiv taxa pe valoarea adaugata, datorata sau achitata in statul membru din care se expediaza ori se transporta bunurile, a achizitiilor intracomunitare de bunuri, altele decat mijloace de transport noi sau bunuri supuse accizelor’.

Important: Nu se recalculeaza plafonul in functie de numarul de luni de activitate.

7)   Praguri valorice Intrastat

Conform Ordinului INS nr.773/MO nr.1091 din 16.12.2021, din ianuarie 2022 pragurile valorice intrastat vor fi pastrate la nivelul de 900.000 de lei pentru exporturi intra-UE de bunuri si respectiv 900.000 lei pentru importuri intra-UE de bunuri.

Astfel, se aproba urmatoarele praguri valorice Intrastat pentru colectarea informatiilor statistice de comert intra-UE pentru anul 2022:

  • 000 lei pentru exporturi intra-UE de bunuri si respectiv
  • 000 lei pentru importuri intra-UE de bunuri.

8)   Pragul pentru aplicarea TVA cu cota redusa pentru livrarile de locuinte

Conform OUG nr.130/17.12.2021 care modifica si completeaza Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cota redusa de 5% se aplica asupra bazei de impozitare pentru livrarea de locuinte care au o suprafata utila de maximum 120 mp, exclusiv anexele gospodaresti, a caror valoare, inclusiv a terenului pe care sunt construite, nu depaseste suma de 450.000 lei, exclusiv taxa pe valoarea adaugata, achizitionate de persoane fizice.

Precizam faptul ca se extinde, incepand cu 1 ianuarie 2022, aplicarea cotei reduse de TVA de 5% pentru livrarea de locuinte care au o suprafata utila de maximum 120 mp, exclusiv anexele gospodaresti, a caror valoare, inclusiv a terenului pe care sunt construite, depaseste suma de 450.000 lei, dar nu depaseste suma de 700.000 lei, exclusiv taxa pe valoarea adaugata, achizitionate de persoane fizice in mod individual sau in comun cu alta persoana fizica/alte persoane fizice.

9)   Plafonul pentru vanzari la distanta si servicii electronice

Locul prestarii este in Romania daca in cursul anului calendaristic precedent valoarea totala, fara TVA, a serviciilor TBE si livrarilor intracomunitare de bunuri la distanta nu depaseste plafonul de 10.000 euro in echivalent lei: 46.337 lei (valoarea echivalenta in lei a sumei de 10.000 euro stabilita conform legislatiei europene privind TVA prin aplicarea ratei de schimb publicate de Banca Centrala Europeana la data adoptarii Directivei (UE) 2017/2.455 a Consiliului din 5 decembrie 2017 de modificare a Directivei 2006/112/CE si a Directivei 2009/132/CE in ceea ce priveste anumite obligatii privind taxa pe valoarea adaugata pentru prestarile de servicii si vanzarile de bunuri la distanta).

Astfel, plafonul pentru vanzari la distanta a fost stabilit la un cuantum de 10.000 euro (46.337 lei).

Plafonul nu se aplica de catre orice persoana impozabila, ci numai de catre cele care indeplinesc cumulativ conditiile prevazute la art. 278^1 din Codul fiscal:

  1. a) furnizorul sau prestatorul este stabilit sau, daca nu este stabilit, isi are domiciliul stabil sau resedinta obisnuita intr-un singur stat membru;
  2. b) sunt prestate servicii (furnizate pe cale electronica, de telecomunicatii, de radiodifuziune si de televiziune) catre persoane neimpozabile care sunt stabilite, isi au domiciliul stabil sau resedinta obisnuita in orice stat membru, altul decat statul membru prevazut la lit. a), sau sunt expediate ori transportate bunuri catre un stat membru, altul decat statul membru prevazut la lit. a);

si

  1. c) valoarea totala, fara TVA, a operatiunilor prevazute la lit. b) nu depaseste, in anul calendaristic curent, 10.000 euro sau echivalentul acestei sume in moneda nationala si nici nu a depasit aceasta suma in cursul anului calendaristic precedent.

In conditiile in care plafonul din vanzari intracomunitare la distanta si servicii furnizate pe cale electronica, de telecomunicatii, de radiodifuziune si de televiziune este depasit, se aplica regulile de baza de la momentul depasirii plafonului, respectiv:

– vanzarea intracomunitara la distanta are loc acolo unde se afla bunurile in momentul in care se incheie expedierea sau transpotul bunurilor

– serviciile furnizate pe cale electronica, de telecomunicatii, de radiodifuziune si de televiziune prestate catre persoane neimpozabile stabilite in alt stat membru decat Romania sunt impozabile la locul unde este stabilit beneficiarul serviciilor.

Important: Nu se recalculeaza plafonul in functie de numarul de luni de activitate.

Baza legala:

  • Codul Fiscal (aprobat prin Legea nr.227/2015, publicata in MO nr.688 din 10.09.2015), cu modificarile si completarile ulterioare;
  • Normele Metodologice de aplicare a Codului Fiscal (aprobate prin HG nr.1/2016);
  • Ordinul INS 773/2021 privind pragurile valorice Intrastat pentru colectarea informatiilor statistice de comert intra-UE cu bunuri in anul 2022
  • anaf.ro