Evaziunea din România are viitorul asigurat!

Putem să fim liniştiţi:evaziunea din Romania are viitorul asigurat!

În opinia ANAF, copii noştri sunt deja mari evazionişti!

Oriunde în lume, o asemenea gafă ar fi trebuit să se încheie cu o serie de demisii! Dar nu şi în ţara în care Administrația Fiscală pretinde ca, din cei 42 de lei pe care îi primesc lunar drept alocație de stat, copiii sa dea înapoi 39 de lei!???

DirecțiaFinanțelor Publice Argeș a transmis înștiințări, prin care aproape 11.000 de copii din județ, inclusiv minori cu dizabilități, sunt anunțați că trebuie să achite contribuțiirestante la asigurările de sănătate, pentru alocațiile primite de la stat. Această știre a făcut în prima săptămână din 2015 înconjurul tuturor canalelor de știri din țară şi deliciul presei de peste hotare!

Fiscul argeșean consideră căalocațiile de stat primite de copii sunt venituri, aşa că trebuie să plăteascăşi contribuții la asigurările de sănătate!?

În zadar caută scuze reprezentanţii Fiscului, spunând că vina este a programului de calculator, care i-a identificat pe copii că au datorii la stat şi că deciziile de impunere au fost generate în urma unor rulări ale unor programe emise de Direcția Generală a Tehnologiei Informației din cadrul Agenției Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF). Această scuză vine după ce, inițial, s-a încercat să se explice că este vorba de impozitul pe dobânzile bancare, generate de alocațiile de stat neridicate pe parcursul anului 2012. Aş dori şi eu să mi se comunice numele băncii care acordă o asemenea dobândă, dacă impozitul de 16% este de 39 de lei, adică dobânda anuală ar fi de 243,75 de lei, la o depunere lunară de 42 de lei! Vă rog să stați la rând şi să faceți o listă!

Şi presa locală din Alba a informat că mai mulţi părinți au primit acasă somaţii de plata de la Finanțe pentru plata unor sume privind copiii minori, adresele referindu-se la venituri realizate în anul 2012, aferente unor “investiții” şi contribuții de sănătate.

În timp ce statul român îşi tratează în acest fel cetățenii şi pe copii lor, să vedem care este politica altor state din Europa, legată de alocația de stat pentru copii.

Varianta cea mai simplă în UE este stabilirea unei sume uniforme pentru fiecare dintre primii doi copii, cu o ușoară creștere pentru următorii.Exemplele sunt Germania (câte 184 euro la primii doi copii, apoi 190 euro și 215 euro), Irlanda (140 euro și apoi 148 euro).

În afara UE, Norvegia merge pe o valoare unitară de 129 euro plus un spor de 42 euro pentru regiunile nordice.

Există și varianta care menține principiul egalității, dar diferențiază beneficiile după vârsta copilului.

De pildă, în Danemarca se acordă 145 euro între 0 și 3 ani, 131 euro între 3 și 7 ani și 103 euro între 7 și 18 ani.

În schimb, Olanda merge pe creșterea sumelor odată cu vârsta, de la 58 de euro sub 6 ani, 70 de euro între 6 și 11 ani și 82 de euro între 12 și 17 ani.

Majoritatea statelor merg pe o creștere a beneficiilor pentru copii, unele chiar cu o pantă destul de accentuată.

Belgia acordă lunar 77 euro pentru primul copil, 143 euro pentru al doilea și 212 euro de la treilea încolo. Finlanda urmărește și mai în detaliu protecția socială, cu 100 euro pentru primul copil, 110 euro pentru al doilea, 131 euro pentru al treilea, 151 euro pentru al patrulea și 172 euro pentru fiecare dintre următorii (banii se acordă pentru toți copiii, diferența fiind cea evidențiată ca sumă de bani suplimentară).

Excepția o constituie Marea Britanie, care are varianta scăderii beneficiilor în cazul mai multor copii în aceeași familie (105 euro pentru primul și 70 euro pentru următorii).

Foarte interesant, Franța nu acordă alocație pentru primul copil dintr-o familie, deși vine cu sume relativ însemnate pentru al doilea (circa 120 euro lunar) și al treilea copil (circa 155 euro lunar). Ceea ce sugerează că statul încurajează natalitatea de-abia de la momentul în care se reface populația și nu în orice condiții (statistica indică un necesar de 2,1 copii de familie pentru a păstra nivelul populației).

Singura țară unde sumele acordate de stat pentru copii depind de veniturile familiale este Italia. Sprijinul este foarte consistent dacă părinții câștigă sub 1.000 de euro pe lună (250 euro lunar de copil), scade abrupt sub 40 de euro pe lună la venituri familiale de până la 2.500 pe lună și dispare peste acest plafon (sumele provin din conversia cu aproximație a câștigurilor anuale)

Lasă un răspuns