Eliminarea split TVA

Reamintim faptul ca incepand cu data de 1 februarie 2020 prevederile Ordonantei Guvernului nr.23/2017 privind plata defalcata a TVA se abroga in totalitate.

Actul care abroga, de la 1 februarie 2020, Ordonanta split TVA a aparut in decembrie 2019 in Monitorul Oficial, alaturi de masuri tranzitorii aferente.

OUG nr.78/2019 prevede eliminarea mecanismului Split TVA de la 1 februarie 2020, acesta fiind reglementat in prezent prin OG nr.23/2017.

Mentionam ca pana la data intrarii in vigoare a noilor reglementari, niciun organ fiscal nu mai inregistreaza persoane in registrul special pentru contribuabilii care aplica sistemul platii defalcate a TVA-ului.

Cei care au aplicat pana acum mecanismul trebuie sa stie ca acel cont de TVA in care au virat taxa poate fi executat silit de orice creditor, oricare ar fi tipul datoriei pe care o are de recuperat.

Conturile de TVA de la Trezorerie deschise automat celor care au aplicat mecanismul vor ramane blocate insa pentru titulari pana in februarie 2020.

Din februarie, Trezoreria va transfera automat banii din acele conturi de TVA in celelalte conturi pe care contribuabilii le au deschise acolo sau, daca nu mai au alte conturi, in acelea indicate de acestia. Alte operatiuni in conturile de TVA de la Trezorerie nu vor mai fi posibile, din februarie.

In termen de 10 zile de la data de 01 februarie 2020, contribuabilii care au aplicat mecanismul platii defalcate a TVA si nu au deschis cont la Trezoreria Statului vor comunica unitatii Trezoreriei Statului numarul contului curent deschis la o institutie de credit in care se transfera sumele respective.