Dosarul prețurilor de transfer II

Marile companii trebuie sa depuna annual dosarul prețurilor de transfer la Fisc, până pe 25 martie, dacă au avut tranzacții cu afiliați însumate, peste anumite plafoane, potrivit ordinului 442/2016 din al Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF). Ceilalți contribuabili vor prezenta dosarul, doar în cadrul unei inspecții fiscale.

Ordinul 442 din 2016, stabilește trei situații, în funcție de mărimea contribuabilor, pentru întocmirea și prezentarea documentației prețurilor de transfer. Doar marii contribuabili trebuie să întocmească anual dosarul prețurilor de transfer, până pe 25 martie și numai în anumite condiții. Mai precis, au această obligație dacă realizează tranzacții totale însumate cu persoane afiliate peste următoarele praguri:

  • 200.000 euro, în cazul dobânzilor încasate/plătite pentru serviciile financiare
  • 250.000 euro, în cazul tranzacțiilor privind prestările de servicii primite/prestate
  • 350.000 euro, în cazul tranzacțiilor privind achiziții/vânzări de bunuri corporale sau necorporale

Contribuabilii mari care nu au tranzacții peste aceste praguri, contribuabilii mici și mijlocii prezintă dosarul doar la cerere, în cadrul unei inspecții fiscale și li se va acorda un termen între 30 și 60 de zile în acest scop, cu posibilitatea prelungirii o singură dată. Și în cazul lor se prevăd praguri de semnificație:

  • 50.000 euro, în cazul dobânzilor încasate/plătite pentru serviciile financiare
  • 50.000 euro, în cazul tranzacțiilor privind prestările de servicii primite/prestate
  • 100.000 euro, în cazul tranzacțiilor privind achiziții/vânzări de bunuri corporale sau necorporale

Afiliații sunt companiile, persoanele rezidente sau nerezidente, părți ale aceluiași grup, care dețin, direct sau indirect, minim 25% din numărul de acțiuni/părți sociale. Până în acest an, dosarul era prezentat doar la cererea Fiscului, în cadrul unei inspecții, și se acorda un termen de finalizare, de regulă de trei luni.

Valorile sunt fără TVA, iar cursul de schimb este cel comunicat de BNR pentru ultima zi a anului fiscal.

În dosar, membrii grupului trebuie să demonstreze că tranzacțiile pe care le fac între ei sunt necesare și nu au ca scop diminuarea impozitelor datorate. Prin urmare, trebuie să justifice atât realitatea tranzacțiilor, cât și prețurile acestora, care trebuie să fie la valoarea de piață, adică la același preț sau la unul comparabil cu cel care ar fi fost stabilit cu firme sau persoane din afara grupului.

Practic, prin legislația prețurilor de transfer, autoritățile fiscale încearcă să limiteze mutarea profiturilor în jurisdicții cu impozitare mai favorabilă. În lipsa dosarului, inspectorii fiscali vor estima cuantumul prețurilor de transfer și vor ajusta taxele datorate.

Lasă un răspuns