Dosarul prețurilor de transfer

Începând cu 2016, toate firmele vor fi obligate sa întocmească dosarul preturilor de transfer, nu doar la cererea trimisa de ANAF. Noile obligații sunt prevăzute de Noul Cod de Procedură Fiscală (Legea 207/2015).

Dacă în acest moment firmele nu sunt obligate să dețină un dosar de preturi de transfer decât în cazul unui control, având la dispoziție un termen de 3 luni pentru întocmirea dosarului, începând cu anul viitor, firmele vor fi obligate sa aibă deja întocmit acest dosar al prețurilor de transfer.

Prevederi Noul Cod de procedura fiscală la Art. 108, alin. (2):

“În vederea documentarii respectării principiului valorii de piață, contribuabilul/plătitorul care desfășoară tranzacții cu persoane afiliate are obligația să întocmească dosarul prețurilor de transfer. Cuantumul tranzacțiilor pentru care contribuabilul/plătitorul are obligația întocmirii dosarului preturilor de transfer, termenele pentru întocmirea acestuia, conținutul dosarului prețurilor de transfer, precum și condițiile în care se solicită acesta se vor aproba prin ordin al președintelui ANAF.”

Prin comparație, în art. 79 alin. (2) se stipulează: “În vederea stabilirii prețurilor de transfer, contribuabilii care desfășoară tranzacții cu persoane afiliate au obligația ca, la solicitarea organului fiscal competent, să întocmească și să prezinte, în termenele stabilite de acesta, dosarul prețurilor de transfer. Conținutul dosarului preturilor de transfer, precum și condițiile în care se solicită acesta, se aprobă prin ordin al președintelui ANAF”.

Obligația întocmirii dosarului preturilor de transfer nu trebuie neglijată!

“Fundamentală în fața autorităților este justificarea substanței economice a tranzacțiilor cu părți afiliate, astfel încât să nu fie reîncadrate de inspectori ca tranzacții artificiale. Cele mai sensibile sunt serviciile administrative (consultanță, management, marketing, resurse umane etc.)”
Ca procedură existentă înainte de verificarea acestui dosar, sunt verificate tranzacțiile și necesitatea acestora. În cazul în care se constată că acestea nu au fost necesare, nu sunt luate în considerare la calculul impozitelor și al taxelor.

La acest moment, amenzile pentru nerespectarea prevederilor referitoare la solicitarea și prezentarea dosarului prețurilor de transfer, în conformitate cu ordinul ANAF 222/2008, sunt cuprinse între 12.000 și 14.000 lei.

Art. 2 alin. (6) din OPANAF 222/2008 menționează:

“Stabilirea termenului de către organul fiscal competent, pentru punerea la dispoziție de către contribuabil a dosarului preturilor de transfer, va avea in vedere numărul de persoane afiliate implicate în tranzacții, numărul de tranzacții efectuate și complexitatea acestora, precum și perioada de timp pe care se desfășoară tranzacțiile. Termenul pentru punerea la dispoziție a dosarului prețurilor de transfer va fi de maximum 3 luni calendaristice, cu posibilitatea prelungirii o singura dată, la solicitarea scrisa a contribuabilului, cu o perioadă egala cu cea stabilită inițial”.

Lasă un răspuns