Depunerea declaratiei Unice pe hartie

In monitorul oficial de vineri a fost publicata OUG 35/2019 pentru adoptarea unor masuri fiscal-bugetare privind acordarea unor imprumuturi din Trezoreria Statului si pentru modificarea si completarea unor acte normative.

Aceasta aduce modificari punctuale la mai multe acte normative. Se remarca abrogarea obligatiei de a se depune declaratia unica doar in format electronic.

Modificarea Codului fiscal – Modificarea procedurii de depunere a declaratiei unice. OUG 35/2019 abroga obligatia persoanelor fizice de a depune declaratia unica prin transmitere electronica la distanta.

Cunoastem faptul ca prin OUG 18/2018 a fost reglementata procedura de declarare a veniturilor extrasalariale realizate de persoanele fizice ce au obligatia platii impozitului pe venit si dupa caz au obligatia sa plateasca contributie la asigurari sociale – pensii sau contributie la asigurarile sociale de sanatate, in functie de situatia personala si de tipul venitului realizat.

S-a reglementat faptul ca in anul 2018 declaratia unica se poate depune atat in format electronic, cat si pe hartie.

Incepand cu 01 ianuarie 2019, depunerea declaratiei unice se poate face doar prin comunicare electronica la distanta, in acest sens a existat art. 122 alin. (5) din Codul fiscal.

Prin ordonanta publicata azi in monitorul oficial, s-a abrogat aceasta prevedere, iar Codul fiscal trebuie inteles in sensul ca depunerea declaratiei unice se poate realiza atat prin transmitere electronica cat si prin depunerea pe hartie la registratura Autoritatii fiscale sau poate fi transmisa prin posta.