Ce schimbări ne așteaptă din punct de vedere fiscal în următorii 5

Pe site-ul Ministerului de Finanțe au fost publicate două proiecte importante: un proiect de modificare a Codului Fiscal și un proiect de modificare a Codului de Procedura Fiscala.

Principalele schimbări propuse sunt:

 1. Scăderea TVA, pentru a susține economia și veniturile clasei de mijloc
  • 20% de la 1 ianuarie 2016; 18% de la 1 ianuarie 2018;
  • 9% la carne, pește, legume si fructe, de la 1 ianuarie 2016;
  • Introducerea taxării inverse pentru livrarea de clădiri, părți de clădireși terenuri de orice fel
 2. Scăderea cotei unice la 14%, de la 1 ianuarie 2019 (atât pentru impozit pe venit, cât și pentru impozit pe profit);
 3. Reducerea fiscalității pentru microîntreprinderile active, în paralel cu penalizarea microîntreprinderilor fără angajați, astfel:
  • 1% pentru microîntreprinderile cu peste 2 salariați
  • 3% pentru microîntreprinderile cu un salariat
  • 3% + 1530 lei trimestrial, pentru microîntreprinderile fără salariați
 4. Eliminare impozit pe dividende, începând cu 1 ianuarie 2016. Măsura ajută la eliminarea dublei impozitări, la creșterea competitivității României și la menținerea în țară a capitalului.
 5. Scăderea accizei la mai multe produse, inclusiv benzina si motorina. Scăderea accizei la alcool, bere si vinuri spumoase (mare parte din consum se realizează din producția națională), în paralel cu creșterea accizei la băuturile fermentate liniștite.
 6. Reducerea cotei contribuțiilor de asigurări sociale de stat pentru condiții normale de munca, din 2017
  • Reducere contribuții la angajat, de la 10,5% la 7,5%, de la 1 ianuarie 2017
  • Reducere contribuții la angajator, de la 15,8% la 13,5%, de la 1 ianuarie 2017
 7. Creșterea sumei neimpozabile pentru veniturile din pensii la determinarea impozitului pe venit – în prezent plafonul neimpozabil este de 1000 lei, iar acesta va crește la 1050 lei în anul 2016 și cu câte 50 lei în fiecare an fiscal, până se va ajunge la valoarea de 1200 lei lunar.
 8. Extinderea bazelor impozabile în cazul contribuțiilor de asigurări sociale si contribuțiilor de asigurări de sănătateși plafonarea acesteia la 5 câștiguri salariale medii brute pe țară.
 9. Eliminarea impozitului pe construcții, începând cu 1 ianuarie 2016. Măsuraeste necesara pentru creștereainvestițiilorși a competitivității interne.
 10. Neimpozitarea totala a cheltuielilor efectuate de angajatori pentru pregătirea profesională si perfecționareaangajaților.
 11. Mărirea marjelor în care autoritățile locale pot decide cu privire la impozitele si taxele locale (pentru o mai mare descentralizare a deciziei).
 1. Eliminarea a 19 taxe și impozite.
 2. Pentru cei cu venituri reduse din salarii (de până la 1.000 lei/lună brut) a fost majorat nivelul deducerilor personale acordate în funcție de numărul persoanelor aflate in întreținere (de la un maxim de 650 lei/luna la 800 lei/luna).
 3. Reducerea impozitului cu 50% pentru mijloacele de transport hibride.
 4. Se introduce reglementarea principiului “in dubio contra fiscum” (in caz de dubiu cu privire la norma fiscala, interpretarea se face in favoarea contribuabilului)

Lasă un răspuns